fallback

Червено начало на търговията в САЩ в първия ден от борсовата седмица*

За кратко S&P 500 падна под 2 000 пункта за пръв път от март

17:53 | 27.06.16 г.
Автор - снимка
Създател

Търговията на американските фондови борси започва със спадове. Акциите разширяват загубите от петък, когато реагираха на изненадващия резултат от британския референдум. Близо 52% от населението на Обединеното кралство подкрепи излизане на страната от Европейския съюз (ЕС) и това предизвика сътресения на международните пазари.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 280 пункта в сутрешната сесия, а широкият измерител S&P 500 записва спад от близо 2 на сто. И двата индекса са близо до нива, невиждани от средата на март.

Най-голям натиск на Dow Jones оказва инвестиционната банка Goldman Sachs, a в S&P 500 най-незадоволително се представя финансовият сектор.

Технологичният индекс Nasdaq се понижава с над 2%.

„Смятам, че пазарът се опитва да се адаптира към несигурността и волатилността“, казва Марк Чайкин, главен изпълнителен директор на Chaikin Analytics, пред CNBC. “Определено е шок за системата, но крайният резултат въобще не е ясен”, допълва той.

Европейските акции се търгуват с резки понижения в понеделник, като германският индекс DAX изтрива 2 на сто. Азиатските пазари затвориха предимно с ръстове. Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че по време на извънредна среща между правителството и централната банка той е разпоредил на финансовия министър Таро Асо да следи още по-внимателно валутните пазари и да предприеме мерки, ако е необходимо. 

Доларовият индекс се повишава с над 1%, като едно евро се обменя за 1,1009 долара, а курсът на йената е 101,50 йени за долар.

Британският паунд продължава да поевтинява, като достигна до нива, невиждани от 30 години, и се обменя за 1,3218 долара.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите в САЩ остава без промяна през юни на ниво от 51,3 пункта.

Доходността по облигациите се задържа на ниско ниво, като тази по 2-годишните ценни книжа е около 0,59%, а по 10-годишните облигации – 1,48%.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 2,29% до 46,55 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 2,14% до 47,99 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,57% до 1 330 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още