fallback

Ел-Ериан: Фед е прекалено зависим от краткосрочните икономически показатели

Според икономиста сега е необходимо Фед да има визия – многогодишна визия – и убеждение в тази визия

20:44 | 20.06.16 г. 6

Федералният резерв на САЩ е станал прекалено зависим от краткосрочните икономически показатели и рискува да обърка финансовите пазари с променливите си възгледи. Това заяви Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz, пред Bloomberg.

„Съчувствам на Фед. Централната банка се опитва да е възможно най-честна и прозрачна. И заради това е обвиняване, че не просто не е последователна, а че робува на пазара“, казва икономистът.

Ел-Ериан очаква председателят на Фед Джанет Йелън да отговаря на трудни въпроси от конгресмените във вторник и сряда. Йелън ще дава показания пред комисия по повод шестмесечния доклад за паричната политика.

„Сега е необходимо Фед да има визия – многогодишна визия – и убеждение в тази визия, както и да започне да насочва пазарите, а не да реагира пресилено на краткосрочните данни“, казва още икономистът. „Защото ако продължава да реагира на краткосрочните данни, Фед рискува да се превърне в това, в което Японската централна банка се превърна“, допълва той.

Bloomberg припомня, че Японската централна банка няма особен прогрес, що се отнася до насърчаването на инфлацията, а балансът на регулатора е над 80% от БВП – дял, който е много по-голям от този на Фед.

Финансовите пазари смятат, че вероятността Фед да повиши лихвите през юли е едва 8%.

„Ставаме свидетели на ситуация, в която САЩ се влияят до голяма степен от това, което се случва в Европа“, казва Ел-Ериан. „Изглаждането на кривата на доходностите (по държавните облигации – бел.ред.) не може да се обясни с развития в САЩ“, посочва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още