fallback

Надеждите, че Великобритания ще остане в ЕС, водят до ръстове на Wall Street*

Повишението на S&P 500 е над 1%, като финансовият сектор и енергетиката повеждат сферите на зелена територия

18:02 | 20.06.16 г. 2

Американските борси записват резки повишения в първия борсов ден от седмицата, след като намаля вероятността Великобритания да напусне ЕС след референдума в четвъртък, съобщи CNBC. Редица проучвания, публикувани през уикенда, показаха, че преднина взима лагерът, който подкрепя оставането на Обединеното кралство в блока.

„Бъдещето на Великобритания е много по-добро в Европейския съюз – нещо, което сме казвали редица пъти и поддържаме този възглед, защото напускането може да създаде само проблеми за страната“, казва Наим Аслам, главен пазарен стратег в Think Forex.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 250 пункта, като за ръста допринасят най-много Goldman Sachs и Boeing.

Повишението при широкия измерител S&P 500 е над 1%, като секторите на финансовите компании и енергетиката повеждат сферите, които се търгуват на зелена територия.

Технологичният бенчмарк Nasdaq също отчита ръст от 1%.

„Социологическите проучвания във Великобритания се променят и пазарите ги следват“, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial, и допълва, че инвеститорите покриват и къси позиции.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,61% до 49,34 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 1,63% до 49,97 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,89% до 1 283,25 долара за тройунция.

Доходността по двегодишните държавни облигации е 0,72%, а тази по 10-годишните ценни книжа – 1,67%.

Доларът поевтинява спрямо кошница валути, като едно евро се търгува за 1,1338 долара, а курсът на йената е 104,51 йени за долар.

Във вторник и сряда председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън ще отговаря на въпросите на конгресмени по редица теми, включително паричната политика.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още