fallback

Сорос погледна към златото като спасение от евентуален колапс на ЕС

Китай, миграционната криза, гръцката сага и Brexit заплашват да ударят световните финансови пазари, смята милиардерът

12:37 | 09.06.16 г. 7

След известна пауза известният финансист Джордж Сорос се върна към търговията, привлечен от възможностите за печалба от задаващите се според него икономически проблеми, пише MarketWatch.

Притеснен за перспективите пред световната икономика и загрижен за големите пазарни промени, основателят на хедж фонд за милиарди отново се зае със серия от големи мечи инвестиции, разкриват запознати с делата на филантропа източници.

Предвиждайки задаваща се слабост на пазарите, фондът на Сорос, който управлява 30 милиарда долара, продаде акции и закупи злато и книжа на златни минни компании. Инвеститорите често гледат на златото като убежище по време на сътресения.

Сорос определено сменя посоката, в която се движеше през последните години, в които беше фокусиран предимно върху обществени въпроси и филантропия. 

Сорос е винаги е следял внимателно в какво инвестира. В миналото някои висши ръководители са настръхвали, когато той се е намесвал във фирмените операции, обикновено след като фондът претърпи някаква загуба. Но през последните години той рядко се занимаваше с инвестиране.

Според запознати източници това се променило по-рано тази година, откогато Сорос все по-често се появява в офиса си и поддържа редовен контакт с хора от ръководството.

В интервю по електронната поща за Wall Street Journal Сорос изразява опасенията си от изтичането на капитал от Китай, предупреждавайки, че политическата среда може да попречи на трайните реформи.

Милиардерът също е загрижен, че комбинацията от миграционната криза, гръцките проблеми и евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до колапс на блока.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още