fallback

Разочароващите данни за трудовия пазар пратиха Wall Street на червено*

След доклада за слабия ръст в заетостта доларът рязко поевтиня

17:45 | 03.06.16 г. 2

Американските фондови борси отвориха сесията в петък с понижения след по-слабите от очакваното данни за трудовия пазар в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 100 пункта, като най-много натежават книжата на Goldman Sachs и JPMorgan Chase.

В широкия индекс S&P 500 финансовият сектор се търгува с над 2% понижение, а технологичният бенчмарк Nasdaq е с над 1% надолу.

Правителственият доклад на Министерството на труда показа, че компаниите извън земеделието са добавили едва 38 хил. нови работни места. Това е най-ниското ниво от септември 2010 г., а прогнозите бяха за 160 хил. нови назначения.

В четвъртък частната компания ADP (Automatic Data Processing) обяви, че частният сектор в САЩ е добавил 173 хил. нови работни места през май. 

След публикуването на данните доларът поевтиня рязко спрямо останалите водещи валути, като курсът на йената достигна 106,84 йени за долар – най-ниското ниво от 6 май.

Еврото се обменя за 1,1255 долара, което е най-високото ниво от средата на май.

Американският лек суров петрол WTI записва спад от 1,02 на сто до 48,67 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 1,04% до 49,52 долара за барел.

Златото поскъпва с 2,56% до 1 243,65 долара за тройунция.

Доходността по държавните облигации се понижава, като тази по 2-годишните ценни книжа е 0,8%, а по 10-годишните – 1,71%.

„Смятам, че част от забавянето в ръста на заетостта отразява забавения растеж през четвъртото тримесечие на 2015 г. и първото на 2016 г.“, казва Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Edward Jones.

Финалното четене на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите показва понижение от 52,8 пункта през април до 51,3 пункта през май. Секторът остава в експанзия, тъй като показателят е над ключовата граница от 50 пункта, но и под средната стойност след кризата (55,6 пункта), посочват авторите на доклада от изследователската компания Markit.

Разочароващи данни дойдоха и от Института за управление на предлагането. PMI индексът извън производството се понижи от 55,7 пункта през април до 52,9 пункта през май, което е под очакванията за 55,5 пункта.

Слабите данни за пазара на труда понижиха и вероятността от затягане на паричната политика през лятото. Редица представители на Федералния резерв на САЩ изразиха готовност през последните няколко седмици да повишат лихвените проценти през юни или юли, ако макроикономическите данни подкрепят такъв ход.

Фючърсите върху федералните фондове показват 4% шанс от затягане на паричната политика през юни и 21% през юли, сочат данните на CME Group. За сравнение, преди публикуването на информацията вероятността беше съответно 38% и 58%.

Всъщност вече вероятност за повишение на лихвите над 50% има чак за заседанието през ноември.

По-късно в петък изказване ще има Лейл Брейнард, която членува във Федералната комисия по операциите на открития пазар.

Инвеститорите ще следят речта на Джанет Йелън в понеделник, 19:30 часа българско време, на която председателят на Фед може да коментира доклада и да даде насоки за намеренията на централната банка.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още