fallback

Ще "абсорбират" ли пазарите намеците за ново увеличение на лихвите в САЩ?

Инвеститорите очакват с интерес изявите на различни говорители на Фед, включително и председателят Джанет Йелън, през следващата седмица

12:00 | 21.05.16 г. 3

През следващата седмица ще стане ясно дали пазарите ще могат да поемат съобщение на Федералния резерв на САЩ за увеличаване на лихвите без да им се наруши “храносмилането”, пише CNBC.

През изминалата седмица американската централна банка бомбадира пазарите с послания, че може да повиши лихвените проценти за втори път най-рано през юни, ако икономиката продължава да се подобрява, както се очаква.

Различното в това послание е времето, както стана ясно от протокола от последното заседание на Фед. Затова и се очаква да има голям интерес към изявите на различни говорители на Фед с особен акцент върху председателя на американската централна банка Джанет Йелън, която ще говори в Харвард в петък следобед.

През следващата седмица ще бъдат публикувани и няколко ключови икономически доклада, включително оценките на Markit за PMI индексите в САЩ, Япония и Европа. В сряда ще излязат данните за търговията на САЩ, а в четвъртък – за стоките за дълготрайна употреба.

Остават и някои важни компании, които предстои да публикуват отчетите си, сред които са Costco, Tiffany, Best Buy, Abercrombie & Fitch и Dollar General.

Коефициентът за вероятно увеличение на лихвата от Фед през юни достигна 30% тази седмица спрямо 4% през миналата седмица, отбелязва изданието. Коефициентите за юли достигат до около 50%.

Тази седмица фондовите пазари преминаха през буря, но S&P 500 приключи с лек седмичен ръст – 0,3% до 2 052 пункта. Индексът на “сините чипове” Dow Jones обаче отбеляза седмичен спад от 0,2 на сто до 17 500 пункта.

Доларовият индекс отбеляза ръст от 0,8% за седмицата, като зелените пари поскъпнаха спрямо повечето валути. Затова и пазарите ще наблюдават реакцията на долара.

“Това лято ще бъде доста променливо”, прогнозира Даниел Катцив от BNP Paribas за Северна Америка. Според него може да се очакват сериозни движения на валутните пазари, но може и да няма голяма разлика в нивата през следващите няколко месеца.

Базовият сценарий на BNP предвижда, че Фед няма да увеличава лихвите през тази година и може би дори и през следващата, защото икономиката не е достатъчно силна, посочва експертът.

Някои икономисти и анализатори обаче окуражават вдигането на лихвите, защото смятат, че икономиката на САЩ е достатъчно силна и е време централната банка да премахне част от стимулите. Те вярват, че реакцията на пазарите няма да бъде отрицателна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още