fallback

Индексите на фондовите борси в САЩ записват спадове*

Компаниите производителки на стоки от първа необходимост отчитат понижение от 1% и повеждат секторите в червената зона в широкия индекс S&P 500

18:13 | 17.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на американските фондови борси се търгуват с понижения в началото на сесията във вторник на фона на ръст в цените на петрола, съобщава CNBC. Компаниите производителки на стоки от първа необходимост отчитат понижение от 1% и повеждат секторите със спадове в широкия индекс S&P 500.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за кратко се понижи със 100 пункта.

Акциите на Home Depot поевтиняват с около 1%, след като за кратко отчетоха спад от над 2,5 на сто. Компанията натежа най-много на измерителя, след като по-рано публикува отчета си. Печалбата надминава очакванията, а приходите през първото тримесечие растат с 9% спрямо миналата година. Освен това търговецът на домашни потреби повиши прогнозата си за годишната печалба.

Технологичният индекс Nasdaq за кратко беше на зелена територия след отварянето на сесията, като Apple се опитва да запише трети пореден ден на повишение.

Към 17:40 часа българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,90% до 48,15 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,65% до 49,29 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,66% до 1 282,65 долара за тройунция.

Пазарните участници се шегуват, че сме свидетели на "американската седмица" предвид многото макроикономически данни от САЩ. 

Потребителските цени в САЩ отчетоха най-резкия си ръст от над три години през април, насърчени от поскъпващите бензин и наеми, съобщи Ройтерс. Инфлацията се ускорява до 0,4% на месечна база през април, след като март беше 0,1 на сто. На годишна база потребителските цени в САЩ растат с 1,1% на фона на увеличение от 0,9 на сто през март, сочат данни на Министерството на труда.

Прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за инфлация от 0,3% на месечна и 1,1% на годишна база.

„Не мисля, че инфлацията е достатъчна, за да промени нещата за Фед“, смята Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities. „Средата, която би повлияла за евентуално повишение на лихвените проценти, остава без промяна. Освен това има разпродажби на европейските пазари", допълва той.

Индустриалното производство в САЩ расте с 0,7% на месечна база през април.

Началното жилищно строителство расте с 6,6% през април до сезонно изгладени 1,17 милиона единици.

Доларовият индекс се понижава леко, като еврото се обменя за 1,1337 долара, а курсът не йената е 108,97 йени за долар.

Като цяло обаче големите американски банки са скептични по отношение на развитието на пазара. Както Bank of America-Merrill Lynch, така и Goldman Sachs и JP Morgan очакват проблемно лято за борсите и препоръчват на инвеститорите внимателни вложения. Положителен импулс идва от последните анкети във Великобритания. Мнозинството от жителите на Острова са за оставане на страната в рамките на ЕС.

*Данните са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още