fallback

Dow Jones и S&P 500 с първи три поредни седмични загуби от януари

Водещите индекси на Wall Street приключиха петъчната търговия с понижения, предизвикани от финансовия сектор

23:30 | 13.05.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите борсови индекси отвъд Океана приключиха петъчната търговия с понижения, след като финансовият сектор повлече всички в червената зона.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,05%, или със 185,18 пункта, до 17 535,32 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 изтри 0,85% от стойността си до 2 046,61 пункта.

И двата индекса записаха първите си три поредни седмични загуби от януари насам, след като затвориха под 50-дневните си средни, отбелязва CNBC.

От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е надолу с 0,41% до 4 717,68 пункта.

Трите основни борсови бенчмарка изпращат седмицата със спадове от около 0,5%.

Макроикономическите данни от деня показват най-силен ръст за продажбите на дребно в САЩ от година насам. Министерството на търговията обяви, че през април те растат с 1,3% на месечна база. Данните за март са ревизирани нагоре, като спадът е от 0,3%, а не от 0,4%, както беше първоначално съобщено.

Когато се изключат автомобилите, бензинът, строителните материали и услугите в сферата на хранителния сектор, повишението е oт 0,9%. Прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 0,8% в широкия показател и 0,3% при базисните продажби.

„Смятам, че битува схващане, че тези солидни данни за продажбите на дребно могат да подхранят затягане на паричната политка от страна на Федералния резерв през юни“, коментира главният инвестиционен директор на BMO Private Bank Джак Аблин.

Другите икономически новини от деня касаят индекса на производствените цени в САЩ, който отчита повишение от 0,2%.

Междувременно Мичиганският институт обяви, че изготвяният от него индекс на потребителското доверие се повишава през май до най-високото си ниво от близо година. Предварителният индекс расте до 95,8 пункта, което е най-високото ниво от юни насам, а през април беше 89 пункта. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за стойност от 89,5 пункта.

На корпоративния фронт акциите на Apple поскъпнаха с 0,2% до 90,52 долара за брой, след като в четвъртък книжата на компанията удариха ново 52-седмично дъно - най-ниското ниво от юни 2014 г.

Сред сините чипове на Dow Jones с най-голям спад в цената на акциите финишираха Goldman Sachs Group и Boeing – с по 1,7 на сто.

На пазарите на суровини цената на фючърсите върху нефта с доставка през юни се смъкна с 1,1% до 46,2 долара за барел. От своя страна контрактите върху златото с доставка през юли прибавиха 1,50 долара към стойността си до 1 272,70 долара за тройунция.

На валутните пазари доларовият индекс изтри натрупаните през сесията печалби, за да се търгува с ръст от 0,4%. Еврото се обменяше на ниво от 1,13 долара, а японската йена доближи курс от 108,6 йени за долар.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа кръжи около 0,77%, докато възвръщаемостта по 10-годишните облигации слезе до 1,71%.

„Не съм сигурен, че инвеститорите и трейдърите знаят какво следят в момента. Мисля, че са по-притеснени от това да не бъдат изхвърлени от пазара заради Фед“, коментира главният инвестиционен стратег в Clarity Financial Ланс Робъртс.

„Към този момент всички са доста уверени, че Фед може да не увеличи лихвите през юни“, добавя анализаторът.

Повече за търговията отвъд Океана можете да разберете от коментара на Сю Кийнан от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още