fallback

Американските индекси се търгуват разнопосочно*

Във фокуса на инвеститорите бяха икономическите данни

18:32 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Американските акции се търгуват в тесни граници в петък, докато инвеститорите бяха насочили вниманието си към икономическите данни и технологичните компании, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average и по-широкият S&P 500 се борят за печалба, като технологичните компании напредват най-силно.

Dow изтрива 49,40 пункта, или 0,28%, до 17671,10 пункта, като сред отделните компоненти Apple и Goldman Sachs  имат най-силно положително отражение върху него, а веригата магазини за търговия на дребно Wal-Mart има  най-голямо негативно влияние върху стойността на индекса.

S&P 500 губи 1,68 пункта, или 0,08%, до 2062,51 пункта. Технологичният NASDAQ е единственият на зелена територия  с покачване от 12,63 пункта, или 0,27%, до 4749,96 пункта.

Индексът SPDR S&P Retail ETF  се търгува с повече от половин процент надолу в сутрешната търговия, следвайки седмичния спад от повече от 4%.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1%, след като в четвъртък книжата на компанията удариха ново 52-седмично дъно - най-ниското ниво от юни 2014 г.

В петък вниманието на инвеститорите беше приковано от данните за продажбите на дребно в САЩ, които през април отчитат най-голямото си повишение от една година насам.

Министерството на търговията обяви, че продажбите на дребно растат с 1,3% на месечна база през април. Данните за март са ревизирани нагоре, като спадът е от 0,3%, а не от 0,4%, както беше първоначално съобщено.

Когато се изключат автомобилите, бензинът, строителните материали и услугите в сферата на хранителния сектор, повишението е 0,9% през април.

Прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 0,8% в широкия показател и 0,3% при базисните продажби.

Другите икономически новини от деня касаят индекса на производствените цени в САЩ, който отчита повишение от 0,2%.

Междувременно Мичиганският институт обяви, че изготвяният от него индекс на потребителското доверие в САЩ се повишава през май до най-високото си ниво от близо година.  Предварителният индекс расте до 95,8 пункта, което е най-високото ниво от юни насам, а през април беше 89 пункта. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за стойност от 89,5 пункта.

Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с повече от 1%, падайки под 46 долара за барел.

Доходността на американските държавни ценни книжа се повиши при 2-годишните с 0,78%, а при 10-годишните  се понижи с 1,74%.

Доларовият индекс отчете повишение от над половин процент, като европейската валута се търгуваше за 1,130 долара за едно евро, а йената се повиши до 109,2 йени за долар в сутрешната сесия. 

*Актуално към 18 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 27.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още