fallback

Dow изтри над 200 пункта

Американският лек суров петрол поскъпна с 3,5% до 46,23 долара за барел - най-високото равнище от шест месеца

23:25 | 11.05.16 г.

Американските борсови индекси записаха понижения в сряда, след като попаднаха под натиск заради разочароващите финансови отчети на Disney и Macy's и на фона на рязко поскъпване на петрола вследствие на изненадващ спад на запасите в САЩ.

Борсово търгуваният фонд SPDR S&P Retail ETF се понижи с над 4%, бележейки най-лошия си ден от 2011 г.

"Акциите поевтиняват заради притесненията за потребителските разходи, които бяха основата на икономическия ръст през цялото време", коментира пред CNBC Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Edward Jones, допълвайки, че "общият изглед все още е оптимистичен".

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average загуби над 200 пункта и е на червено от началото на седмицата. Акциите на Disney допринесоха най-много за пониженията, като натиск оказа също поевтиняването на книжата на Wal-Mart, Home Depot и Nike. Технологичният индекс Nasdaq composite изтри над 1%.

Акциите на Disney поевтиняха с над 4% по време на следобедната търговия, след като по-рано през деня бяха загубили над 5,5 на сто. Цената на книжата на Macy's падна с над 14%, а на Fossil за кратко загуби над 30 на сто по време на сутрешната търговия след публикуването на отчета.

"Ако погледнем Macy's, точно в момента удара понасят универсалните магазини и търговските вериги, защото потребителите не харчат толкова, колкото можеше да се очаква при сегашните икономически условия, а част от разходите се пренасочва към нетрадиционни онлайн търговци", коментира Ефрем Леви, старши анализатор в Standard and Poor's, чиято препоръка за акциите на Macy's е за задържане, а за тези на Disney - за купуване. Той отбелязва също и отрицателното влияние на необичайно топлото време през последната зима.

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,57 долара, или 3,52%, до 46,23 долара за барел, което е най-високото равнище от шест месеца. Цената на петрола се насочи нагоре след седмичните данни на американската Администрация за енергийна информация, която отчете, че запасите в САЩ са се свили с 3,4 млн. барела, докато очакванията бяха за леко повишение.

Доларовият индекс се понижи с 0,5 на сто, след като отбеляза първата си шестдневна печеливша серия от април миналата година.

Фючърсите на златото с доставка през юни поскъпнаха с 10,70 долара до 1 275,50 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа се понижи, като по 2-годишните е около 0,72%, а по 10-годишните е близо 1,73%.

Днес американското финансово министерство пласира 10-годишни ДЦК за 23 млрд. долара с висока доходност от 1,71%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още