fallback

Данните за заетостта в САЩ доведоха до спадове на Wall Street*

Анализаторите се опасяват за темповете на наемане на хора, които ще поддържа бизнесът в страната

18:09 | 06.05.16 г. 1

Индексите на Wall Street започнаха със спадове последната за седмицата сесия, след като министерството на труда на САЩ публикува по-слаби от очакваното данни за заетостта в страната.

Час и половина след началото на сесията Dow Jones се понижава с 0,4% до 17 589 пункта под натиска на акциите на Goldman Sachs Group, Merck & Co и Nike, които поевтиняват съответно с 1,45%, 1,27% и 1,07%. S&P 500 изтрива 0,5% до 2 040 пункта, а Nasdaq записва спад от 0,63% до 4 687 пункта.

Най-силни загуби в началото на сесията претърпяват секторът на комуналните услуги – 1,35%, следван от здравния сектор (1,12%) и финансовите акции (0,52%).

Данните на американското трудово министерство показват, че през април ръстът на новосъздадените работни места се е забавил до 160 хил. при очаквани 203 хил. нови работни места. Безработицата остава стабилна на ниво от 5%, но благодарение на първия от седем месеца спад при икономическата активност.

Според анализатори забавянето на ръста на заетостта в САЩ ще накара Федералния резерв да отложи следващото увеличение на лихвите, пише MarketWatch.

Експерти вече не очакват, че следващото увеличение на лихвените нива в страната ще е на заседанието на Фед през юни. За да се стигне до действия през юни, трябва да се види рязък ръст на заетостта и спад на безработицата, коментира Сал Гуатиери от BMO Capital Markets.

Дъглас Коут от Voya Investment Management допълва, че данните повдигат и опасения за това доколко бизнесът в САЩ ще продължи да наема хора, пише CNBC.

* Информацията е актуална към 18 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
fallback