fallback

Индексите отвъд Океана затвориха с ръстове заради енергийните и финансови акции

Цената на петрола прехвърли 42 долара за барел, за да поскъпне до най-високото си ниво от началото на годината

23:24 | 12.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатските индекси затвориха със силни ръстове във вторник. Финансовият сектор и енергийните компании поведоха печелившите, след като цената на петрола прехвърли 42 долара за барел. Инвеститорите се подготвят и за серията корпоративни отчети, които предстоят да бъдат публикувани в следващите седмици, след като сезонът на отчетите бе открит, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,94%, или със 164,84 пункта, до 17 721,25 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 добави 0,97% към стойността си до 2 061,72 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,8% до 4 872,09 пункта.

Икономическите данни от деня показват, че през март вносните цени растат с 0,2% на месечна база, което е първото повишение от девет месеца. И все пак то е далеч под очакванията за 1% ръст. Износните цени остават без промяна.

Бизнес доверието сред малките компании в САЩ пада до двугодишно дъно през март при 92,6 пункта, сочат данни на Националната федерация на независимия бизнес.

По-рано във вторник Международния валутен фонд понижи прогнозата си за глобалният ръст за 2016 г. от 3,4% до 3,2%.

В свое изказване днес председателят на Фед в Далас Робърт Каплан заяви, че икономиката на САЩ ще нарасне с малко под 2% тази година. Той заяви, че сега е прекалено рано за повишаване на лихвените проценти, но е отворен за тази възможност през юни.

На корпоративния фронт Alcoa откри сезона на отчетите с 92% годишен спад на нетната печалба през първото тримесечие на 2016 г. Книжата на производителя на алуминий поевтиняха с 2,7% до 9,48 долара.

Със своя ръст от 2,37% до 97,50 долара и с 2,11% до 68,82 долара Chevron и Wal-Mart Stores поведоха печелившите в състава на Dow Jones. В състава на индекса на сините чипове днес нямаше поевтиняващи.

На пазарите на суровини цената на нефта скочи с 4,48%, или с 1,81 долара, до 42,17 долара за барел. Повишението доведе цената до най-виското й ниво не само от началото на годината, но и от ноември 2015 г. насам. Фючърсите върху американския суров петрол WTI прекосиха своята 200-дневна средна за пръв път от юли 2014 г.

Цената на „черното злато“ продължи да расте, след като руската агенция Интерфакс писа, че Саудитска Арабия и Русия са постигнали споразумение относно добива на петрол. По-късно Bloomberg писа, че от Министерството на енергетиката на Русия са отказали коментар по темата.

„Смятам, че до голяма степен пазарите ще следят петрола“, казва Джеръми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities. „Ако йената поскъпне, това също би било проблем”, допълва той.

На валутните пазари японската йена продължава да се отдръпва от достигнатите в последните дни върхове спрямо долара, като курсът се върна над нивото от 108,5 йени за долар. Това е първото поскъпване на американските пари спрямо японските за април до момента. Доларовият индекс отчете лек ръст, а курсът на единната европейска валута бе 1,139 долара за едно евро.

От своя страна контрактите върху златото с доставка през юни прибавиха 2,90 долара към стойността си до 1 260,90 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа кръжи около 0,73%, докато възвръщаемостта по 10-годишните облигации остана на ниво от 1,78%.

Повече за търговията на борсите в САЩ може да разберете от коментара на Сю Кийнан от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още