fallback

Джанет Йелън окрили Wall Street

В момента са налични всички условия акциите да вървят нагоре, според анализатор

23:17 | 29.03.16 г. 3

Индексите на Wall Street записаха ръстове в днешната сесия след речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Икономическия клуб в Ню Йорк.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,56% до 17 633,11 пункта, S&P 500 добави 0,8% до 2 055,02 пункта, а Nasdaq нарасна с 1,67% до 4 846,62 пункта.

Йелън защити подхода на Фед към затягането на паричната политика, но така и не коментира какви са намеренията на ръководството на американската централна банка за следващото й заседание в края на април. Изненадващо тя се опита и да успокои инвеститорите, че Фед има инструменти, с които да подкрепи икономиката на страната при евентуална нова рецесия. За отрицателни лихви обаче Йелън не отвори дума.

“Смятам, че в момента има всички условия акциите да вървят нагоре”, коментира пред CNBC Джон Карузо, старши пазарен стратег от RJO Futures. Според него Фед забавя темпото, а същевременно е краят на първото тримесечие и идва нов сезон на отчетите.

Други анализатори посочват обаче, че посланието на Йелън не се различава особено от предишните й изявления.

Сред акциите с най-силен ръст в днешната сесия се наредиха тези на Apple. Пазарната оценка на компанията се увеличи с 2 на сто и допринесе най-силно за ръстовете на технологичния индекс.

Също по над 2% ръст записаха акциите на Microsoft, Amazon.com и Facebook.

На икономическия фронт днес също излязоха тревожни данни за пазара на имоти в САЩ. Индексът S&P/Case-Shiller, който отразява динамиката на цените на жилищата в 20 от най-големите градове в САЩ, показва, че през януари цените на жилищата са нараснали с близо 6 на сто – много по-бързо от темповете на ръст на доходите.

В Денвър, Портланд, Сан Франциско и Сиатъл увеличенията на цените са двуцифрени в процентно изражение.

Основен двигател на увеличението остава свитото предлагане. През февруари обявените за продажба имоти са се понижили с 1,1% на годишна база. Много собственици не желаят да продават, защото не могат все още да си позволят първоначалната вноска за нов дом, от какъвто имат нужда.

Фючърсите на петрола поевтиняха за 5-та поредна сесия до най-ниското ниво от две седмици насам заради очакванията за поредното увеличение на запасите в САЩ, съобщава MarketWatch.

Цените обаче се установиха над най-ниските нива, достигнати за днешната сесия. Черното злато намери известна подкрепа от отслабването на долара заради коментарите на Джанет Йелън.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през май поевтиняха с 1,11 долара (2,8%) до 38,28 долара за барел, което е най-ниско ниво от 15 март. В Лондон майските контракти на сорта брент поевтиняха с 1,13 долара (2,8%) до 39,14 долара за барел.

Йелън подкрепи цената на златото. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през юни поскъпнаха с 15,5 долара (1,3%) до 1 237,5 долара за тройунция.

Доларът поевтиня спрямо основните му конкуренти на валутните пазари. Доларовият индекс се понижи с 0,6 на сто до 95,3880. Евентуален по-продължителен период на ниски лихви ще намали привлекателността на зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още