fallback

Фракингът вече е включен като риск за сеизмична дейност в САЩ

През последните години предизвиканите от човешка дейност земетресения растат значително, коментират учени

10:41 | 29.03.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Учените от Американския геоложки институт публикуваха първата карта с предупреждения за сеизмична активност, в която е включена и възможността за земетресения, предизвикани от човешка намеса. Това съобщава Washington Post.

Предизвиканите земетресения са в резултат от агресивните технологии, използвани от петролната и газовата индустрия, допълва изданието. Става въпрос за хидравличния фракинг, при който под налягане в земята се вкарват огромни количества вода, примесена с химикали. Те разчупват шистите и изкарват на повърхността природния газ. Но и предизвикват разместване на земните пластове. 

От новата карта на сеизмичната активност в САЩ е видно, че при повишен риск от земетресения живеят над 7 млн. американци. Повишена е активността в централните щати и живеещите там реално изживяват нестабилността на терена в Калифорния.

Според американските учени най-висок риск за предизвикани от човешката дейност земетресения има в няколко щата – Оклахома, Канзас, Тексас, Арканзас, Колорадо, Ню Мексико, Охайо и Алабама. Повечето от тези земетресения са слаби – с магнитуд до степен 3, но през 2011 година в Оклахома имаше земетресение със сила от 5,6 степен, което се свързва именно с дейността фракинг.

Все още не е ясно дали тези проучвания ще променят практиките на петролната индустрия, посочва Washington Post. Според изданието в последните години, след като започна добивът на шистов газ, сеизмичната активност в Оклахома се е увеличила.

Учените от геофизичния институт коментират, че предизвиканите от човешката дейност земетресения се увеличават значително в определени части от САЩ.

Предишните карти за повишената сеизмична активност и очаквани земетресения не включваха риска от предизвиканите от човешка дейност трусове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още