fallback

Корпоративните печалби в САЩ отчитат първия си спад след рецесията през 2015 г.

Най-потърпевши са енергийните компании заради срива на цените на петрола

21:27 | 25.03.16 г. 3

Корпоративните печалби в САЩ са се понижили с 3,2% през 2015 г., което е първият им спад от рецесията, съобщава MasrketWatch. Това е и още един знак за забавянето на икономическия растеж в страната, допълва изданието.

Американските компании са притиснати от спадащия износ, по-евтиния внос и засилването на долара. Отделно потребителите в Страната на неограничените възможности са настроени все още на по-спестовна вълна.

Фирмите се изправят и пред по-високите разходи за труд, допълва изданието.

Коригираните с амортизациите и материалните запаси печалби преди облагане с данъци са се свили със 7,8% през четвъртото тримесечие на миналата година, показват данни на американското Министерството на търговията, публикувани днес. За цялата 2015 г. понижението е 3,2%, след като през 2014 г. нараснаха с 1,4%, през 2013 г. - с 1,9%, и през 2012 г. - с 9,1%, сочат данните.

Спадът е първият от 2008 г. насам, когато в САЩ настъпи най-лошата икономическа криза след тази от 30-те години на миналия век. Най-силно са засегнати енергийните компании заради срива на цените на петрола. Производителите също свиват финансовите си резултати – основно заради силния долар, което затруднява продажбите на американски стоки в чужбина.

Слабите приходи поставят под въпрос способността на компаниите да създават нови работни места, да увеличават инвестициите и да поддържат икономическото възстановяване, посочва изданието.

Според анализаторската компания IHS Global Insight потребителските разходи и пазарът на жилища в момента поддържат ръста на американската икономика, тъй като износът се свива, а както и темпът на ръст на материалните запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още