fallback

Ще продължи ли възстановяването на пазарите в САЩ?

Следващата седмица ще е по-кратка заради почивните дни около Великден

12:35 | 19.03.16 г. 3

Възстановяването на фондовите пазари в САЩ може да продължи и след заседанието на Федералния резерв. Следващата седмица ще бъде по-кратка за борсите заради почивката в петък преди Великден, като едва ли тогава ще се даде отговор на въпроса за устойчивостта на печалбите, пише CNBC.

Същевременно изданието предупреждава, че заради очакваните по-малки обеми всеки ход може да има огромно въздействие върху пазара.

“Има много движещи се части и въпросът е коя точно има отговорност за промените. Точно сега изглежда, че това е инерцията”, коментира Даниел Деминг, управляващ директор на консултантската компания KKM Financial.

Според трейдърите широкият индекс S&P 500 може да достигне ниво от 2 080 пункта, след като вчера затвори малко под ключовото ниво от 2 050 пункта.

“Мисля, че фондовият пазар в момента се изправя пред реален тест”, допълва Род Смит, главен инвестиционен стратег в RiverFront Investment. “Моето убеждение е, че данните ще определят дали ще има пробив”, допълва той.

Следващата седмица, макар че е кратка за пазарите, ще е наситена откъм икономически данни. В понеделник ще бъде публикувана статистиката за продажбите на съществуващи жилища в САЩ, а в сряда – продажбите на нови жилища. Данните ще се наблюдават като източник на информация за потребителското “здраве”.

Освен данните за жилищния пазар, предстои да бъде публикувана третата оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за четвъртото тримесечие на 2015 г., както и данните за стоките за дълготрайна употреба и оценката на Markit за PMI индекса. От Китай не се очаква съществена статистика.

Все пак очаква се юана да остане във фокуса на вниманието. Доларовият индекс спадна след заседанието на Федералния резерв. Пазарните участници посочват, че ако цената на петрола се стабилизира около сегашните нива – около 40 долара за барел, на черното злато вече няма да му се отдава такова внимание.

Фед остава предпазлив по отношение на инфлацията. Статистиката за потребителските цени в САЩ няма да бъде публикувана през следващата седмица и се очаква в понеделника след почивните дни. Очакват се обаче изявленията на председателя на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт, както и на Сейнт Луис Джеймс Булард.

Куинси Кросби от Prudential Financial прогнозира, че тенденциите са март да е “чудесен месец за пазарите”. Той припомня, че скоро се очаква навлизане в нов сезон на отчетите и допълва, че централните банки могат да направят още за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още