fallback

Червен старт за американските борси след слабите данни за търговията на Китай*

Цените на петрола също тръгнаха надолу след вчерашния скок

18:00 | 08.03.16 г. 1

Американските борси стартираха сесията със спадове, след катo по-слабите от очакваното данни за търговията на Китай възобновиха опасенията около глобалния растеж, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones отчита спад от над 100 пункта в ранната търговия, като Goldman Sachs допринася най-силно за понижението.

„Мисля, че тези загуби са до известна степен вследствие на ралито, което видяхме. Тази седмица сме във вакуум от гледна точка на новините. Отчетите приключиха. Данните за търговията на Китай са шокиращо зле. Въпросът продължава да е налице – колко лошо е всъщност забавянето на Китай?“, казва Бен Пейс, главен инвестиционен директор на HPM Partners.

В понеделник Dow Jones и S&P 500 постигнаха първите си пет поредни дни на ръст от октомври насам.

В същото време след вчерашния си скок цената на петрола отново тръгна надолу в началото на търговията.

„Цените на петрола се вдигнаха много. Явно сме намерили известно облекчение от това“, казва Пейс. Той допълва, че цените на петрола са се вдигнали твърде бързо за твърде кратко време и е имало нужда от катализатор, който да спре ръст им. „Катализаторът се оказа Китай“, посочва Пейс.

Износът на Китай се е понижил с 25,4% на годишна база през февруари, което е най-големият спад от май 2009 г. насам. Търговският излишък възлиза на 32,59 млрд. долара за февруари спрямо очакванията на анализаторите за излишък от 50,15 млрд. долара.

Фючърсите на петрола сорт Брент се понижават с 37 цента до 40,47 долара за барел, след като в понеделник се оказаха над 40 долара за пръв път от три месеца. Фючърсите на американския суров петрол отчитат спад от 45 цента до 37,45 долара за барел.

На валутните пазари доларът леко поевтиня, а еврото се търгува за почти 1,10 долара.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад до 0,87%, а на 10-годишните облигации – до 1,82%.

На пазара на суровините фючърсите върху златото поскъпват с 9,7 долара до 1273,70 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още