fallback

Дъдли: Рисковете пред икономиката на САЩ нарастват

Според председателя на Фед в Ню Йорк има тревожен спад на инфлационните очаквания в страната

10:09 | 02.03.16 г. 12

Един от най-високопоставените представители на Федералния резерв (Фед) предупреди за нараснал риск пред растежа на САЩ и отбеляза тревожен спад на инфлационните очаквания, което показва, че централната банка става все по-предпазлива, коментира Financial Times.

Уилям Дъдли, председател на Фед в Ню Йорк, заяви, че опасностите пред САЩ са ескалирали на фона на тазгодишните сътресения на пазара и тревогите около растежа на развиващите се пазари. Той обаче все още не е понижил основно икономическите си прогнози.

Ако сътресенията на пазарите продължат, това ще задейства „още значително понижение“ на прогнозата му, казва Дъдли, в бележки, подготвени за пътуването му в Китай. Според него допълнителен спад на пазарите и инфлационните очаквания ще бъдат „тревожни“, тъй като упорито ниската инфлация може в крайна сметка да залегне в перспективите от инвеститорите и потребителите.

Откакто през декември централната банка повиши лихвените проценти за пръв път от 2006 г. насам, Фед изглежда все по-предпазлив по отношение на ново увеличение твърде скоро. Банката предпочита да задържи хода и първо да оцени какви щети – ако има такива, ще нанесе затягането на финансовите условия и забавянето в Китай върху американския икономически растеж.

Някои представители на Фед са по-прями. Миналата седмица Лаел Брейнард, член на управителния съвет на Фед, която изрази общественото безпокойство от затягането в края на миналата година, заяви, че очаква шоковете от чужбина да накарат Фед да вдигне краткосрочните лихвени проценти с по-малко, отколкото някои наблюдатели очакват.

„В момента смятам, че балансът на риска спрямо моите очаквания за растежа и инфлацията може би започва да се накланя леко надолу“, казва Дъдли.

Фед отказа да оцени рисковете в изявлението си през януари, предпочитайки да подчертае несигурността и да не прави заключения. Следващата среща на Фед е на 15-16 март и изявлението по рисковите фактори ще бъде ключово. Ако негативните рискове преобладават, инвеститорите допълнително ще намалят очакванията си за следващо повишаване на лихвените проценти, което вече се изключва като възможност за март.

Представителите на Фед са изправени пред смесена картина по отношение на икономическите перспективи. Американската икономика продължава да отчита стабилен растеж, а заетостта в корпоративния сектор се увеличава. Перспективите в чужбина обаче са по-мрачни, като растежът на развиващите се пазари е особено нестабилен.

Опасенията на Дъдли са насочени към инфлационните очаквания, които централните банки смятат за ключови за постигането на стабилен ръст на цените. Проучванията сред потребителите показват, че те се понижават.

„Допълнителен спад по който и да е показател ще бъде тревожен“, казва Дъдли. „Тези развития заслужават строг контрол, като досегашният опит показва, че е трудно да се вдигне инфлацията до целевото равнище на централната банка, ако инфлационните очаквания се понижават значително под тази цел“. Мрачният опит на Япония с инфлацията е „поучителен в това отношение“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още