fallback

Berkshire Hathaway изпраща още една рекордна година

Конгломератът, контролиран от милиардера Уорън Бъфет, увеличи печалбата си с 21,2% до 24,08 млрд. долара през 2015 г.

18:00 | 27.02.16 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Berkshire Hathaway Inc., конгломератът, контролиран от милиардера Уорън Бъфет, отчете 32% ръст на печалбата през четвъртото тримесечие на 2015 г., пише Bloomberg. Компанията изпраща рекордна година, благодарение на инвестициите и печалбата от разширяващия се оперативен бизнес.

В периода октомври-декември нетната печалба скача до 5,48 млрд. долара, което прави 3 333 долара на акция, от 4,16 млрд. долара, или 2 529 долара на акция, колкото бе положителният финансов резултат за същия период на 2014 г.

За цялата минала година нетната печалба е 24,08 млрд. долара при такава за 19,87 млрд. долара през 2014 г. Това е ръст от 21,2%.

Резултатът маркира още една рекордна година за Бъфет, който е председател на Управителния съвет на Berkshire Hathaway и неин главен изпълнителен директор. През последните пет десетилетия той разви компанията, чието портфолио се оценява на над 100 млрд. долара. Дружеството му има интереси в застраховането, енергетиката, производството, медиите, търговията и транспорта.

Въпреки че резултатите на Berkshire от застраховането и инвестициите варират в широки граници, компанията притежава дузина бизнеси, които носят стабилни доходи. През последните години печалбата от тях, измежду които жп линията BNSF и колекцията от комунални дружества, формира все по-голяма порция от дейността заради безмилостната активност на Бъфет по сключване на сделки.

През 2015 г. Berkshire купи мрежа от автосалони в САЩ и търговец на облекла и аксесоари за мотоциклетисти в Германия. Едно от най-големите придобивания на Бъфет - на производителя на самолетни части Precision Castparts Corp. за 37 млрд. долара, бе финализирано преди четвъртото тримесечие.

Миналата година подчерта някои от предизвикателствата, пред които се изправя 85-годишният Бъфет в опитите му да движи машината си за правене на пари.

Въпреки че закупи Precision Castparts и спечели милиарди с инвестицията си в хранително-вкусовата промишленост, някои от акциите, в които е инвестирал, поевтиняха.

От своя страна акциите на Berkshire поевтиняха с 12% спрямо спада за индекса Standard & Poor’s 500 от 0,7%.

В годишното писмо до акционерите Уорън Бъфет посочва, че американците трябва да са оптимисти относно бъдещето на страната, дори когато политиците се фокусират върху това, което не е наред. Той прави препратка към изборите в САЩ тази година.

В своето писмо инвеститорът отделя голяма част на перспективите за правене на бизнес в най-голямата икономика в света и защитава напредъка, който капитализмът е донесъл на гражданите.

Още за финансовите резултати можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още