fallback

Фед обмисля промяна на плановете си за основната лихва в САЩ

Институцията ще следи внимателно щатската икономика, цената на петрола и фондовите пазари

21:48 | 17.02.16 г. 6
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв се готви да преразгледа политиката си за основната лихва в САЩ, става ясно от публикуваната стенограма след последното си заседание през януари, цитирана от Ройтерс.

Според членовете на Резерва глобалните финансови условия се влошават и това може да засегне икономиката на САЩ. Ако сегашното влошаване на световните финансови условия се запази, това може да се окаже риск за спад на икономиката, е записано в стенограмата от заседанието, провело се на 26 и 27 януари.

Опасенията на институцията са свързани и със спада на цените на суровините, както и срива на финансовите пазари от началото на годината, допълва Bloomberg. Фед ще следи внимателно развитието на икономиката на САЩ, както и цените на петрола и акциите.

Ройтерс допълва, че от срещата на Фед през януари "черното злато" поевтиня значително, но след последните коментари за договорка между Саудитска Арабия и Русия за намаляване на добива на суровина, пазарите започват да се стабилизират.

Bloomberg припомня още, че в края на миналата година Фед повиши основния лихвен процент в САЩ за първи път от години. Нещо повече - тогава институцията прогнозира, че ще повиши лихвите на четири пъти през 2016 година.

Още преди седмица обаче председателят на Фед Джанет Йелън намекна по време на изслушване в Конгреса, че е възможно тези планове да бъдат отложени, за да може да се прецени как американската икономика реагира на случващото се в глобален план.

От стенограмата е видно още, че по време на дискусията повечето членове на Фед са подкрепяли идеята за следващо увеличение на лихвата, но след обсъждането на рисковете в глобален аспект са заявили, че финансовите условия сега могат да бъдат разгледани като "груб еквивалент" на бъдещо повишение на лихвата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още