fallback

Wall Street започва борсовата седмица в САЩ с ръстове*

В понеделник пазарите в САЩ бяха затворени по повод Деня на президентите

17:23 | 16.02.16 г.

Индексите на американските фондови борси отвориха сесията във вторник с ръстове. В понеделник пазарите в САЩ бяха затворени по повод Деня на президентите, посочва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 70 пункта, като Goldman Sachs и Home Depot допринасят най-много за ръстовете.

„Миналата седмица всичко се въртеше около отрицателните лихвени проценти и влиянието от европейските пазари. Днес основното са цените на енергията“, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities.

Пазарите бяха по-скоро разочаровани от обявеното споразумение между Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Катар. Четирите държави се съгласиха да замразят добива на нивата от 11 януари, но сделката ще бъде приложена, ако и другите производители се присъединят.

Непосредствено след обявяването на споразумението американският лек суров петрол WTI скочи над 30 долара за барел, но към 17:00 часа българско време се търгува с 1,32% понижение за 29,05 долара. Европейският бенчмарк Брент поевтинява с 0,34% до 33,05 долара за барел. 

На този фон златото се върна над 1200 долара за тройунция и се търгува с понижение от 2,19% за 1 212,30 долара за тройунция.

На макроикономическия фронт производственият индекс U.S. Empire Manufacturing отново е отрицателен през февруари (-16,64), което е по-зле от очакванията, но все пак повече от резултата през януари (-19,37).

Доходността по държавните облигации се повишава, като тази по 10-годишните ценни книжа е 1,79%, а по 2-годишните – 0,72%.

По-късно във вторник изявление ще има председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари, а пък вечерта ще говори Ерик Розенгрен, който е председател на централната банка за Бостън.

*Данните са актуални към 17:00 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още