fallback

Dow и S&P записаха рязък обрат след поскъпването на петрола с 8%

Американските акции се търгуваха в широк диапазон, като колебанието при Dow беше над 400 пункта

23:23 | 03.02.16 г. 11

Повечето американски индекси приключиха сесията в сряда с повишения, като Dow и S&P записаха забележителeн обрат в положителна посока, стимулиран от рязкото поскъпване на петрола.

„Ако разгледате връзката между Dow и S&P, тя днес малко не работи, което значи, че Dow води S&P”, коментира пред CNBC Джей Джей Кинахън, главен стратег в TD Ameritrade. „Това има нещо общо със случващото се с петрола”.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна с около 8%, след като американската Администрация за енергийна информация отчете, че запасите в САЩ са нараснали със 7,8 млн. барела миналата седмица. Цените на суровия петрол за кратко заличиха повишенията след оповестяването на данните, но след това нараснаха на фона на по-слабия долар.

Доларът се търгуваше с понижение от 1,54% спрямо кошница от валути, като еврото поскъпна с 1,6% спрямо щатската валута.

„Вярвам..., че петролът ще диктува цените на акциите”, коментира Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial. „Мисля, че спокойно можем да заявим, че сме силно зависими от петрола”.

Американските акции се търгуваха в широк диапазон в сряда, като колебанието при Dow Jones industrial average беше над 400 пункта.

Dow отвори с повишение от 100 пункта, но падна с над 150 пункта след слабите икономически данни и ръста на запасите от петрол. По време на следобедната търговия индексът на сините чипове се възстанови и нарасна с над 200 пункта.

„Намираме се в преход като от учебниците от бича към меча среда”, коментира Адам Сарън, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital. „Случва се това, че се продава сила, а не се купува слабост. Според мен се намираме на ранен етап на мечи пазар”, посочи той.

S&P 500 също се търгуваше в широк диапазон, като падна с над 1% по време на сесията, преди да излезе на зелено следобед.

Nasdaq за кратко записа слабо увеличение преди края на сесията, след като падна с около 2%.

Американският лек суров петрол поскъпна с 8,03% до 32,28 долара за барел. Фючърсите на златото с доставка през април се търгуват за 1 141,30 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 1,87%, след като докосна едногодишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още