fallback

Поевтиняването на петрола натежава на американските борси*

Цената на американския лек суров петрол се понижи с над 4% до малко над 32 долара за барел

18:01 | 01.02.16 г.

Американските индекси бележат понижения в понеделник, като върху пазарите натежа спадът на цените на петрола и данните за продължаваща слабост на производството.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се търгува със спад от около 70 пункта, след като за кратко загуби над 150 пункта след доклада на американския Институт за управление на доставките (Institute for Supply Management, или ISM). Книжата на 3M, Exxon Mobil и Chevron оказват най-силен низходящ натиск върху индекса, а на Nike – най-голяма подкрепа в посока нагоре.

Индексът на производствената активност на ISM за януари възлиза на 48,2 пункта, по-малко от граничните 50 пункта, които маркират разликата между ръст и свиване, за четвърти пореден месец. Строителните разходи са нараснали с 0,1% през декември.

Индексът S&P 500 за кратко падна с над 1%, след като енергийният сектор загуби близо 3 на сто по време на сутрешната търговия.

„Очевидно на пазара отново влияе петролът, който го води надолу”, коментира пред CNBC Питър Кардийо, главен пазарен икономист в First Standard Financial. Той обяснява голяма част от спада на цената на петрола с прибиране на печалби след четиридневната серия от ръстове миналата седмица.

Цената на американския лек суров петрол се понижи с над 4% до малко над 32 долара за барел към 17:45 часа българско време.

*Данните са актуални към 17:45 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още