fallback

Мениджърът, прогнозирал срива на петрола, очаква рецесия в САЩ или Европа

Марк Юско, главен изпълнителен директор на Morgan Creek Capital Management, не смята, че ще има скок в цената на суровината

16:59 | 28.01.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В началото на миналата година Марк Юско, основател и главен изпълнителен директор на Morgan Creek Capital Management, прогнозира, че суровият петрол ще поевтинее до 30 долара за барел, а дефлацията, а не инфлацията, ще се превърне в основен фактор за насрещни ветрове за развитите икономики, пише CNBC.

Днес Юско няма по-оптимистични виждания за икономката и пазарите. 

Вдигането на санкциите над Иран и неохотата на Саудитска Арабия да намали добива са сред факторите, които ще продължат да оказват натиск в низходяща посока над цените на енергията.

„Няма шанс да има скок нагоре при петрола. Няма да се случи“, казва мениджърът по време на конференция във Флорида.

Той прогнозира още „тежък фалит“ за поне една компания за суровини и посочва Glencore, чиито акции на борсата в Лондон се сринаха с близо 70% миналата година заради срива в цените на суровините и опасенията за дълговете.

„Идването на рецесията е толкова сигурно, колкото това, че слънцето ще изгрее“, казва Юско, но не може да прогнозира коя от големите световни икономики ще бъде изненадана първа.

През 2016 г. в рецесия може да изпаднат САЩ или Европа, като песимизмът за американската икономика се обяснява с понижените корпоративни печалби и свиването в производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още