fallback

Johnson Controls се слива с ирландския си конкурент Tyco

Приходите на обединената компания ще възлизат на над 40 млрд. долара

18:14 | 25.01.16 г.

Американската Johnson Controls и ирландската Tyco International обявиха планове за сливане. Двете дружества създават компания с приходи от над 40 млрд. долара, която ще бъде базирана в Ирландия заради по-ниските данъчни ставки.

Сделката е признак, че волатилността на пазарите не е спряла стратегическите сливания, коментира Ройтерс.

Johnson Controls, чиято пазарна стойност достига 23 млрд. долара, прави системи за отопление и вентилация и автомобилни акумулатори. Tyco, чиято пазарна стойност се оценява на 13 млрд. долара, е специализиранa в противопожарни системи.

Обединената компания ще пести около 150 млн. долара от данъци годишно, след като централата ѝ се установи в юридическото седалище на Tyco, заявяват компаниите.

„Ходът съответства със стратегията на Johnson Controls за трансформирането ѝ от автомобилен доставчик в лидер на няколко индустрии“, посочва анализаторът на UBS Колин Ланган.

Акциите на Johnson Controls поевтиняват с 0,8% до 35,30 долара за акция в търговията преди отварянето на пазара, а тези на Tyco поскъпват с 10% до 33,65 долара.

Акционерите на Johnson Controls ще притежават около 56% от обединената компания и ще получат парична компенсация от около 3,9 млрд. долара.

Сливането ще спести на дружеството поне 500 млн. долара през първите три години, коментират копаниите, като засега не обявяват стойността на сделката.

Новата компания, която ще се казва Johnson Controls Plc, ще бъде ръководена от главния изпълнителен директор на Johnson Controls Алекс Молинароли и ще продължи да се търгува на борсата в Ню Йорк.

Johnson Controls се подготвя да се раздели с бизнеса си за автомобилни седалки и интериор, като в понеделник заяви, че това ще се случи през първото тримесечие на 2017 г.

Акциите на Johnson Controls са поевтинели с над 25% от началото на 2015 г., а тези на Tyco – с над 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още