fallback

Американски икономисти изразиха съмнения за 4 увеличения на лихвените проценти

Според председателят на Фед в Бостън има "насрещни ветрове" срещу икономиката на САЩ

21:20 | 13.01.16 г. 9

Двама влиятелни икономисти изразиха съмнения в сряда за прогнозите на Федералния резерв на САЩ за четири повишения на лихвените проценти от по четвърт пункт тази година, съобщава MarketWatch.

Ерик Розенгрен, председател на Фед в Бостън с право на глас в комисията за определяне на политиката на централната банка тази година, заяви, че пътят на лихвените проценти може да се промени заради забавяне на икономиката на САЩ.

Прогнозата за четири увеличения „наистина носи негативни рискове“, заяви Розенгрен в свое изказване в Бостън.

Той се позова на „насрещните ветрове“, идващи в резултат на слабостта на основните търговски партньори на САЩ, и „ограничените данни“ в подкрепа на прогнозата на Фед за възстановяване на инфлацията.

„Още затягане ще изисква данните да продължат да бъдат достатъчно силни, за да бъде растежът около или над потенциалното равнище, така че централните банкери да бъдат уверени, че инфлацията ще достигна целевата 2%“, заяви Розенгрен.

По-рано в сряда бившият министър на финансите Лари Самърс каза, че представителите на Фед имат тенденцията да са твърде оптимистични по отношение на икономиката през годините.

„Ще се изненадам, ако световната икономика може комфортно да издържи на четири повишения“, каза Самърс в интервю за телевизия Bloomberg.

Той отбелязва, че пазарите „са съгласни с мен“ и очакват само две повишения през тази година.

„Не мисля, че трябва да влагате доверие в идеята, че ще има значителен брой повишения на лихвените проценти през тази година“, каза той.

Има значителен риск инфлацията да остане ниска, добавя Самърс.

„Струва ми се, че трябва, в определен момент, да се примирим с факта, че някои неща, които смятаме за преходни всъщност са много по-постоянни“, допълва Самърс.

В първото си телевизионно интервю председателят на Фед в Далас Робърт Каплан пък заяви, че е „твърде рано да се каже“ дали Фед ще може да повиши лихвените проценти четири пъти тази година.

Каплан, който се определя като „центрист“, казва, че три или четири увеличения тази година са „разумна база“.

Поддържането на лихвени проценти около нулата „не е безплатно, има си цена“, казва той, под формата на изкривявания на инвестициите и наемането, както и на други дисбаланси.

„Искаме да стъпим на нормална основа, ако можем“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още