fallback

Американските индекси стартираха с повишения съкратената празнична седмица

Това време на годината е известно с ръстове на борсите, коментира експерт

23:30 | 21.12.15 г.

Американските индекси записаха повишения в понеделник, като се възстановиха леко след разпродажбите от миналата седмица.

„Това време на годината е известно с ръстове на борсите”, коментира пред CNBC Марк Лушини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott. „Предвид подновения спад на цените на петрола инвеститорите малко пренебрегват това и не го приемат като признак за глобална икономическа слабост. Може да се окаже чудо за един ден."

Dow се опита да запази повишението от около 100 пункта, след като за кратко се потопи на негативна територия след ръста от 144 пункта при отварянето. Акциите на Goldman Sachs бяха сред тези, които допринесоха най-много за повишението, докато книжата на Chevron и Exxon Mobil поевтиняха.

Най-силно на индекса натежа Disney. Цената на акциите на компанията падна с около 1,5% по време на следобедната търговия, продължавайки спада си след понижението на оценката им от страна на BTIG в петък, въпреки рекордния уикенд за последния филм от сагата „Междузвездни войни” в Северна Америка.

Акциите на компаниите от енергийния сектор поевтиняха, макар да се опитаха да се отърсят от влиянието на падащите цени на петрола. Енергийният сектор е загубил над 20% от началото на годината и е най-слабо представящият се в състава на S&P.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през януари поскъпнаха с 1 цент до 34,74 долара за барел след по-ранния спад до 34,12 долара, което е ново седемгодишно дъно. Фючърсите с доставка през февруари не достигнаха нови дъна и се затвориха със спад от 25 цента до 35,81 долара за барел.

Цената на европейския сорт Брент достигна 36,05 долара за барел по време на сутрешната търговия, което е най-ниското равнище от юли 2004 г. и продължи да се търгува малко над това ниво.

S&P 500 и Dow Jones industrial average остават на негативна територия от началото на годината, като губят съответно 1,5% и 3%. Американските индекси се опитаха да стартират с повишения съкратената празнична седмица. Щатските фондови борси затварят по-рано в четвъртък и ще останат затворени в петък за Коледа.

Доходността по американските държавни ценни книжа остана ниска, като по 2-годишните е близо 0,93%, а по 10-годишните е около 2,19%.

Фючърсите на златото с доставка през февруари поскъпнаха с 15,60 долара до 1 080,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още