fallback

Спадове за индексите отвъд Океана в трети пореден ден

Пазарите гледат петрола и просто чакат Фед да направи своя ход следващата седмица, коментира анализатор

23:23 | 09.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатските индекси изтриха печалбите, които натрупаха в началото на сесията, за да затворят с понижения в сряда. Инвеститорите останаха подвластни на ценовите движения при петрола, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,43%, или понижение от 75,70 пункта, до 17 492,30 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза дневно отстъпление от 0,77% до 2 047,62 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е надолу с 1,48% до 5 022,87 пункта.

Водещите американски индекси губят по над 2% до момента тази седмица след резките спадове от понеделник и вторник. До края на седмицата не предстоят важни макроикономически данни. В петък ще бъдат публикувани данни за продажбите на дребно и за цените на производител. Ключова за пазара е срещата на Федералния резерв на САЩ следващата седмица, на която централните банкери трябва да решат дали да вдигнат лихвите за пръв път от близо десетилетие.

Единствените данни днес бяха за запасите. Общият им обем намаля с 0,1% през октомври, след като компаниите направиха опит да намалят запасите си от непродадени стоки. Това предполага, че запасите отново ще възпрат растежа през четвъртото тримесечие. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха 0,1% ръст.

На корпоративния фронт DuPont поведе печелившите в състава на Dow Jones. Книжата на химичния гигант поскъпнаха с 12% до 74,5 долара след слуховете, че Dow Chemical води преговори в напреднала фаза за сливане с DuPont. От своя страна книжата на Dow Chemical увеличиха с 11,9% цената си до 56,97 долара.

Акциите на Apple и Nike се оказаха най-губещите в състава на Dow, поевтинявайки с 2,25% и 2,19%, съответно.

Операторът на съоръжения за пренос на горива Kinder Morgan съобщи, че съкращава тримесечния си дивидент със 75%. След новините компанията все пак успя да затвори с ръст в цената на акциите си – от 6,9% до 16,81 долара.

Производителят на мед и злато Freeport-McMoran информира инвеститорите, че ще спре изплащането на дивидент по обикновените акции, допълнително ревизира плановете за капиталовите разходи за горива и сви производството на мед „в отговор на пазарните условия“. Капитализацията на добивната компания все пак записа ръст от 3,7 на сто.

Акциите на Yahoo поевтиняха с 1,3% до 34,4 долара, след като потвърди, че няма да се разделя с дела си в Alibaba.

На пазарите на суровини фючърсите върху лекия суровия петрол WTI с доставка през януари 2016 г. поевтиняха с 0,93% до 37,16 долара за барел. Това е най-ниското ниво от февруари 2009 г. Контрактите върху сорта Брент се котираха близо до цената от 40 долара за барел.

„Черното злато“ поевтиня, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че през миналата седмица запасите от петрол са намалели. Въпреки това Ройтерс писа, че дестилираните нефтени запаси са нараснали с 5 млн. барела, което е два пъти над прогнозата и най-силният ръст от януари насам. Това се случва и на фона на ниското сезонно търсене на горива, което е най-слабото от 1998 г. насам.

„Мисля, че пазарите гледат петрола и просто чакат Фед да направи своя ход следващата седмица“, коментира управляващият директор в D.A. Davidson Шарън Старк.

В ранната сесия цената на петрола бе на позитивна територия, след като късно във вторник доклад на American Petroleum Institute показа изненадващ спад на предлагането. Това предложи подкрепа на пазара на фона на продължаващото ниско търсене.

CNBC посочва, че от началото на декември петролът поевтинява с 10,4%, S&P 500 се понижава с 1,9%, а като се изключат енергийните компании, спадът за индекса е от 1,2 на сто.

„Започва да става очевидно, че понижението в цените на суровините може да се превърне в продължителен спад и макар че това е от полза за потребителите, ефектите са негативни за акциите на компаниите в сферата на ресурсите и банките, които са кредитирали този сектор“, казва Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

От своя страна контрактите върху златото с доставка през февруари 2016 г. добавиха 1,20 долара към стойността си до 1 076,50 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се установи на ниво от 2,2%. Възвръщаемостта по 2-годишните облигации кръжи около 0,92 на сто.

На валутния пазар еврото се изкачи над 1,10 долара в ранната търговия, за да се търгува близо до 200-дневната си средна от 1,1031 долара. Доларовият индекс за кратко спадна с над 1% и достигна 97,41. Доларът изтри 1% от стойността си спрямо японската йена, като курсът падна под 122 йени за пръв път от 6 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още