fallback

И щатските борси стартираха седмицата на червено

Индексът Dow завърши със 150 пункта надолу

23:17 | 09.11.15 г. 9

Американските борси завършиха сесията на червено в понеделник, след като инвеститорите все повече залагат на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв (Фед) през декември, съобщава CNBC.

"Може би опасенията около възможността Федералният резерв да увеличи лихвените проценти и около капиталовите оценки трябва да бъдат преоценени", казва Марк Лушини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott.

Шансовете Фед да повиши лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие се увеличиха значително, след като докладът за новите работни места през октомври, представен в петък, показа, че американската икономика е добавила нови 271 000 позиции.

Според CME Group вероятността да има повишаване на процентите през декември е скочила от 58% на 70%.

Американските борси отвориха с понижения и продължиха негативната си тенденция през деня. По време на сесията Dow Jones industrial average се понижи със 242,55 пункта, но успя леко да се възстанови и в крайна сметка завърши със 150 пункта надолу.

Индексът на сините чипове отново изпадна на отрицателна територия за годината, след като IBM допринесе за голяма част от загубите.

Бенчмаркът S&P 500 също приключи с понижение от около 1%, след като енергийният сектор отчете спад от 1%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,34%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,87%.

На валутните пазари доларът се търгуваше с 0,2% по-ниско спрямо повечето основни световни валути, въпреки че в петък отчете силна сесия и поскъпна с около 1% спрямо останалите валути.

На пазарите на суровините фючърсите на американския суров петрол завършиха със спад от 41 цента, или 1%, до 43,87 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт Брент също се понижиха с 25 цента до 47,20 долара за барел, макар че по-рано през сесията достигнаха до 48 долара.

Фючърсите на златото се вдигнаха с 40 цента и достигнаха до 1088,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още