fallback

Сенатът на САЩ одобри вдигането на тавана на дълга

Горната камара на Конгреса одобри двугодишния бюджетен план и за пореден път избегна фалит

11:06 | 30.10.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сенатът на САЩ одобри двугодишния бюджетен план и вдигна тавана на дълга, като по този начин за пореден път страната избегна фалит, съобщи Bloomberg. Два дни по-рано законът беше одобрен и от Камарата на представителите.

Президентът Барак Обама трябва да подпише плана за фискалните 2016 и 2017 г. преди изтичането на крайния срок на 3 ноември, когато според Министерството на финансите правителството ще изчерпи възможностите си за теглене на кредити.

Законът бе приет с 64 гласа "за" и 35 гласа "против". Демократите в Сената се обединиха с "ястребите" сред републиканците, преодолявайки съпротивата на републиканските кандидати за президентския пост Тед Круз и Ранд Пол. 

Бюджетът предвижда увеличаване на разходите за отбрана и вътрешни програми с 80 млрд. долара.

Споразумението на практика означава, че Обама няма да се занимава с продължителни спорове с републиканците до края на мандата си. Новият председател на Камарата на представителите – републиканецът Пол Раян – също няма да е необходимо да полага усилия за разрешаването на междупартийни конфликти, посочва Bloomberg.

Конгресът в САЩ имаше големи затруднения да постигне съгласие за вдигането на тавана на дълга от 2011 г., когато републиканците поеха контрола над Камарата на представителите. През октомври 2013 г. дори се стигна до спиране на работата на правителството и САЩ бяха изправени на ръба на фалита, тъй като демократи и републиканци не можеха да постигнат споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още