fallback

Да си купиш акции на Apple от супермаркета

В САЩ има нова тенденция за инвестиции – купуване на ваучери за акции в магазина

16:53 | 23.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

Илюстрация: Stockpile 

Нареждаш се на опашката в магазина и в последния момент слагаш на лентата пред касата дъвки, пакет бонбони и... една акция на Apple. Или пет акции на Facebook или Coca-Cola. Поне в Съединените щати покупката на ценни книжа в обекти от мрежата за търговия на дребно вече са възможни. Големи вериги като Kmart, Office Depot и Safeway вече имат този необичаен продукт в продуктовото си портфолио точно в навечерието на празничния сезон.

По-точно те, разбира се, не продават акции, а съответните ваучери за подарък под формата на чекове – цветните карти, които са познати и в България от редица магазини. Разликата – вместо за маратонки или таблет, приложителят разменя ваучера за акция.

Идеята е хрумнала на Ейви Лейл, бивш адвокат по патентно право, който е искал да подари на племенниците си акции за Коледа. Но да стори това по класическия начин чрез банка или търговец на ценни книжа, му се сторило сложна и тромава процедура, като освен това е трябвало да проучи и твърде лични данни на роднините си – номерата на социалните им осигуровки, разказва The Wall Street Journal.

И така, той основава компанията Stockpile и разработва метод, чрез който закупуването на акции работи на принципа на вауерите за подаръци. В компанията от Силициевата долина инвестират освен професионални инвеститори като Mayfield и Sequoia, и актьорът Аштън Къчър.

"Gift Card for Stock" пише на синия плик с пластмасова карта. Купувачът има избор за ваучери за 25 долара, 50 и 100 долара. Тъй като акциите на Apple в момента струват около 110 долара на борсата, получателят получава, ако представи в сайта на Stockpile ваучер за 25 долара, 0,23 акции на Apple.

Ако веднъж придобитата акция увеличи на фондовата борса стойността си с десет процента, по същия начин се увеличава и размерът на дела в акаунта на Stockpile. Таксите трябва да се поемат от дарителя. При ваучер за 25 долара се добавят още 3,74 долара като такса, а при ваучер за 100 долара са дължими 5,99 долара. Получателят трябва да се регистрира със своя имейл адрес и номера на социалните осигуровки, за да може да ползва ваучера. При деца е нужно съгласието на родителите.

За 99 цента на поръчка е възможно всеки чрез ваучерите  да купи и други дялове, чрез интернет страницата на получилия лиценз от финансовия надзор в САЩ SEC онлайн брокер.

На рафтовете засега има пластмасови карти с борсовите кодове на 20-те най-популярни американски концерни. Освен Apple, Facebook и Coca-Cola сред офертите е и Berkshire Hathaway, компанията на легендарния инвеститор Уорън Бъфет. Редица индексни фондове, които отразяват индекса S&P500, или трендовете при златото и среброто, също се предлагат.

Така например под елхата в САЩ тази година някой може да намери 25 долара злато. Има и общ ваучер за акции. С него приносителят може по свой избор да си купи акция или част от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още