fallback

Dow Jones скочи с над 200 пункта след речта на Марио Драги*

И трите основни индекса на Wall Street се повишават с над 1% след новината, че ЕЦБ вероятно ще разшири програмата си за стимули през декември

17:53 | 22.10.15 г. 2

Търговията на Wall Street в четвъртък започна с отчетливи повишения, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави лихвените проценти непроменени, а президентът на институцията Марио Драги заяви, че програмата за стимули вероятно ще бъде преразгледана през декември. Другите ключови фактори за инвеститорите бяха поредната порция корпоративни отчети и данните за подадените молби за помощ при безработица, отбелязва CNBC.

“Надяваме се ЕЦБ да остане отворена към допълнителни облекчения и изглежда това е случаят”, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Изказванията на Драги предизвикаха поевтиняване на еврото спрямо долара с над 1%.

„Очевидно Европа трябва да девалвира валутата си още повече“, казва Ранди Фредерик, управляващ директор за търговия и деривати в Charles Schwab. „Увеличават се притесненията, че еврото поскъпва, и смятам, че Марио Драги опитва да промени това“, допълва Фредерик и прогнозира, че ЕЦБ ще обяви разширение на програмата си през декември тази година.

И трите основни борсови индекса в САЩ скачат с над 1%.

Dow Jones industrial average записва повишение от 206,34 пункта (1,2%) до 17 374,95 пункта, като McDonald's поведе ръста, а единствено акциите на American Express се търгуваха на червена територия.

Широкият индекс S&P 500 скача с 21,56 пункта (1,07%) до 2040,50, като секторът на производството на материали се представя най-добре, а най-незадоволително – здравеопазването.

Технологичният Nasdaq се покачва с 2040,50 пункта (1,18%) до 4897,15 пункта.

Доходността по 10-годишните държавни облигации достига 2,04%, а фючърсите върху златото поевтиняват със 70 цента до 1 166,50 долара за тройунция.

Отчетите за тримесечието, които бяха публикувани преди старта на сесията на Wall Street, бяха тези на McDonald's, 3M и Caterpillar. “Засега отчетите бяха смесени, но все още предстои още големи фирми да обявят резултатите си”, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital.

Приходите и печалбата на McDonald's надминаха очакванията, като акциите на компанията поскъпнаха със 7% и допринесоха за поне 50 пункта повишение в Dow Jones Industrial Average.

След приключването на днешната сесия предстоят отчетите на Amazon, Alphabet и Microsoft.

Подадените молби за помощи при безработица миналата седмица се оказаха по-малко от очакванията – 259 000, а не 265 000, каквато беше прогнозата. Инвеститорите ще следят и цената на петрола, която е на път да отбележи спад от 3%.

*Данните са към 17:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още