fallback

Wall Street е статичен преди решението на Фед*

Фед рискува да изгуби доверието към себе си, ако не продължи по пътя на нормализацията, коментира анализатор

17:21 | 17.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси на американския фондов пазар започват търговията в четвъртък с леки изменения. Инвеститорите очакват решението на Федералния резерв на САЩ (Фед), на което банкерите може да вдигнат лихвите за пръв път от близо десетилетие, пише CNBC. Решението се очаква в 21 часа българско време.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава с 0,13%, или с 24 пункта, до 16 716,03 пункта. Широкият индекс S&P 500 е нагоре с едва 0,04% до 1 996,18 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite за момента прибавя само 0,1% към стойността си до 4 894,20 пункта.

„Всички са заели изчаквателни позиции“, коментира главният изпълнителен директор на Earnings Scout Ник Райх. „Мисля, че пазарните участници са подготвени за всякакво развитие, защото разбират, че Фед ще направи нещо така или иначе. Но голяма част от пазарните участници започнаха да преценяват, че Фед ще направи нещо в следващите шест месеца.“

Федералната комисия за отворения пазар трябва да приключи двудневното си заседание в 21 часа българско време, а председателят на Фед Джанет Йелън ще проведе пресконференция в 21:30 часа българско време. Централната банка може да вдигне краткосрочните лихви за пръв път от 2006 г.

Wall Street е разединен относно това дали Фед ще прибегне до подобно решение днес. 49% от финансовите експерти, анкетирани от CNBC, очакват, че банката ще повиши лихвите този месец.

Инвеститорите ще анализират и тона на становището на Фед, търсейки индикации относно темпа на затягане на паричната политика и факторите, които банкерите следят.

„Фед рискува да изгуби доверието към себе си, ако не продължи по пътя на нормализацията. От година вече Фед намеква за тази стъпка от 25 базисни пункта. Очакванията бяха много високи преди година“, коментира главният пазарен стратег в Voya Investment Management Дъг Кот. „Пазарът може да изтълкува като лоша новина факта, че няма да получи увеличение с 25 базисни пункта“.

Данните от деня показват, че през миналата седмица броят на първоначалните молби за помощи при безработица спада леко до 264 хил. През август започнатото строителство на жилища се свива с 3%.

През второто тримесечие дефицитът по текущата сметка на САЩ намалява до 109,7 млрд. долара от ревизираните 118,3 млрд. долара през първото тримесечие. По-малкият недостиг се дължи на спада на дефицита по статиите Стоки и Вторичен доход, разкриват данните на Министерството на търговията, цитирани от MarketWatch.

На корпоративния фронт акциите на Twitter поевтиняват с 2,2% до 27,14 долара. Шеф на Twitter заяви, че аудиторията му е по-голяма от тази на Facebook.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се задържа висока – при 2,28%, а тази по 2-годишните се покачва до 0,81%.

На валутните пазари курсът на долара бележи минимален спад спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Курсът на еврото спрямо долара е над 1,13 долара, а на йената доближава 120,8 йени за долар.

На пазарите на суровини цената на фючърсите върху лекия суров петрол WTI с доставка през октомври се покачва с 10 цента до 47,25 долара за барел. В сряда контрактите поскъпнаха с 5,7%.

Контрактите върху златото губят 2,60 долара от стойността си до 1 116,40 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:05 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още