fallback

Индексите отвъд Океана поемат в положителна посока*

Инвеститорите се фокусираха върху макроикономическите данни и се подготвят за двудневната среща на Фед, която започва в сряда

17:48 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Във вторник основните индекси отвъд Океана стартират с леки повишения. Инвеститорите се фокусираха върху макроикономическите данни и се подготвят за двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, която започва утре, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,30%, или с 48,67 пункта, до 16 419,63 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбелязва ръст от 0,72% до 1 967,03 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се извисява с 0,72% до 4 840,22 пункта.

Пазарните участници тръпнат в очакване на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, което започва в сряда. На него централните банкери могат да решат да вдигнат лихвените проценти за пръв път от над 9 години. Според редица анализатори данните за пазара на труда в САЩ предоставят на банката достатъчно подкрепа за едно подобно решение.

„Всичко се охлажда и чака четвъртъка“, коментира старши пазарният стратег в RJO Futures Джон Карузо. „Търговските диапазони се смаляват ден след ден с наближаването на четвъртъка“, правейки препратка към деня, в който Фед трябва да обяви решението си отноно лихвите.

Въпреки че икономическите данни, публикувани днес, могат да дадат на пазара някаква посока, големи изменения не се очакват с оглед на предстоящата среща на американските централни банкери.

Данните от деня показват, че през август продажбите на дребно се повишават само с 0,2% спрямо очакванията за ръст от 0,3%. Изключвайки продажбите на автомобили, продажбите са нагоре с едва 0,1%. Освен това юлските данни бяха ревизирани в положителна посока от 0,6% на 0,7%.

„Данните за продажбите на дребно няма да повлияят особено на решенията, които Фед ще вземе на заседанието си. Те са близки до прогнозите, като потвърждават, че потребителските разходи растат с умерено темпо“, заявява главният икономист на PNC Стюарт Хофман. Той счита, че Фед ще вдигне лихвите до края на годината, но не и сега, през септември.

Други данни сочат, че през юли запасите на компаниите се повишават с 0,1%, а индустриалното производство намалява с 0,4% през август, или с повече спрямо очаквания спад от 0,2%.

На пазарите на суровини фючърсите върху суровия петрол поскъпват с 25 цента до 44,25 долара за барел. Фючърсите върху златото поевтиняват 3,60 долара до 1 104,10 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се покачва до 2,21%, а тази по 2-годишните ДЦК – до 0,75%.

Доларът поскъпва леко спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, като курсът на еврото се понижава под 1,13 долара, а йената – доближава 119,90 за долар.

* Информацията е актуална към 17:42 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още