fallback

Положително начало на седмицата и за американските борси

Индексът Dow приключи на зелено след седем поредни дни на загуба

23:15 | 10.08.15 г.

Акциите на американските борси отчетоха ръст от повече от 1% в понеделник, възстановявайки се от сериозните спадове през миналата седмица, след като цената на петрола се вдигна от най-ниските си нива за последните няколко месеца, съобщава CNBC. Индексите Dow Jones Industrial Average and S&P 500 отбелязаха най-добрия се ден от 8 май насам.

„Не мисля, че става въпрос за нещо повече от леко повишение“, коментира Питър Боквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group. Той обаче отбеляза известно облекчаване на борсата в резултат на възстановяването на цените на петрола и добрите резултати на европейските и китайските пазари.

Според него обаче петролът ще се задържи на същите ниски нива. „Използването на поскъпването на суровините като оправдание за купуване на акции е много слабо на текуща база“, допълва той.

Цената на петрола сорт Брент се покачи до над 50 долара за барел, след като по-рано през деня спадна до най-ниските си стойности за последните шест месеца от 48,26 долара за барел. Цената на суровия петрол също се повиши с 1,09 долара или 2,48% до 44,96 долара за барел, след като по-рано се срина до 43,35 долара за барел – най-ниските стойности от пет месеца насам.

Енергийният сектор отбеляза ръст от 3%, с което сериозно подкрепи подкрепи индекса S&P 500.

Основният индекс Dow Jones Industrial Average напредна с 240 пункта, след като акциите на Caterpillar, Apple и Boeing скочиха и поведоха сините чипове. Индексът затвори по-ниско в петък, отбелязвайки седем поредни дни на загуба за пръв път от лятото на 2011 г.

След новината, че Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет придобива производителя на самолетни части Precision Castparts за 37 млрд. долара, акциите на Precision скочиха с 19%.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до 2,23%, а тази по 2-годишните облигации остана без промяна и завърши на 0,73%.

Доларът се търгуваше с около половин порцент по-ниско, а еврото скори до над 1,10 долара за пръв път от повече от седмица.

Златото се повиши с 10 долара до 1104,10 за тройунция, с което отбеляза най-високите си стойности от 21 юни насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още