fallback

Nasdaq отново удари рекордни нива*

Златото обаче се срина до най-ниските си стойности от 2010 г. насам

18:09 | 17.07.15 г. 3

Американските борси се търгуват смесено в петък, като технологичният индекс Nasdaq отново достигна върхови стойности през деня в резултат на последните доклади за печалбите и приходите на компаниите, съобщава CNBC.

„Печалбите се оказват по-добри от очакваното", казва Питър Кардило, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital. Nasdaq Composite скочи с около половин процент, достигайки рекордни нива в междинната търговия, след като за кратко акциите на Google поскъпнаха с повече от 15%.

Индексът Dow Jones Industrial Average отбеляза лек спад от 85 пункта или 0,47% до 18 034 пункта. General Electric е сред печелившите, след като обяви добра печалба за последното тримесечие.

Индексът S&P 500 се търгува с понижение от 3 пункта или 0,17% до 2 120 пункта заради по-слабото представяне на енергийния сектор.

„Ще има известна суматоха около Гърция, но мисля, че и тя започва да отшумява“, казва Арт Хоуган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities, отбелязвайки, че по-добрите от очакваното печалби ще се отразят положително на пазара.

По-рано през деня излезе докладът за индекса на потребителските цени (CPI), който показа ръст на цените за пети пореден месец, като през юни се отчита повишение от 0,3% в съответствие с прогнозите. Така нареченият базов CPI, който не включва хранителните и енергийни разходи, е нараснал с 0,2%, след като отбеляза ръст от 0,1% през май.

„Мисля, че докладът за CPI индекса е всичко, от което Федералният резерв (Фед) се нуждае, за да повиши лихвените проценти през тази година“, коментира Люк Тили, главен икономист в Wilmington Trust Advisors. „Мисля, че като цяло това е доста добре за икономиката“. Според него първото повишаване на лихвените проценти ще бъде през септември, а следващото – през декември.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до 2,34%, а тази по 2-годишните облигации скочи до 0,67%.

Доларът се търгува по-скъпо спрямо останалите валути, като курсът му спрямо еврото е около 1,08 долара.

На пазара на суровини контрактите на суровия петрол за доставките през август спаднаха с 66 цента до 50,25 долара за барел. Фючърсите на златото за доставките през август също отчетоха понижение от 12,10 долара до 1 131,90 долара за тройунция в сутрешната търговия. По-рано златото удари най-ниските си нива от април 2010 г. насам, достигайки до 1130,80 долара за тройунция.

* Информацията е актуални към 17:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още