fallback

САЩ очакват най-ниския бюджетен дефицит под управлението на Обама

Белият дом сви прогнозата си за ръста на икономиката през 2015 г. от 3% на 2% заради суровата зима

09:30 | 15.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

Американското правителство очаква през текущата година много по-нисък бюджетен дефицит от досега заложеното ниво.

Дефицитът в бюджета на САЩ за финансовата 2015 г. ще възлиза на 455 млрд. долара, което е със 128 млрд. долара по-малко от прогнозите, направени през февруари, предаде Ройтерс, като се позовава на административно-бюджетното управление към Белия дом. Това би бил най-ниският бюджетен дефицит по време на управлението на президента Барак Обама.

През 2014 г. дефицитът възлизаше на 483 млрд. долара, а по време на първия мандат на Обама той надминаваше 1 трлн. долара всяка година като резултат от финансовата криза и най-голямата рецесия след Голямата депресия от 1929 г. 

През текущата година дефицитът ще съставлява 2,6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Очаква се в идните три години недостигът на средства в американския бюджет да продължи да се снижава до нивото от 2,4-2,2 процента от БВП, след като икономиката се възстанови от кризата, а с това се повишат и бюджетните приходи.

По отношение на икономиката Белия дом прогнозира 2% растеж за текущата година, достигайки до 2,9% през следващата година.

За последните 64 месеца в частния сектор на САЩ са били създадени 12,8 милиона работни места и от началото на 2014 г. безработицата е намаляла до 5,3 процента, сочат още данните на службата към Белия дом. Вашингтон бе предсказал 3% растеж на брутния вътрешен продукт по-рано тази година в прогноза, която бе направена, преди лошата зима да забави икономиката.

Икономиката на САЩ се е свила леко през първото тримесечие на годината в резултат на лошите метеорологични условия, силния долар, съкращенията на разходите в енергийния сектор и проблемите на пристанищата на Западния бряг. БВП на САЩ е отбелязал спад с 0,2% на годишна база за периода от януари до март вместо обявения през миналия месец спад от 0,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 25.08.22 г.
fallback