fallback

Dow Jones и Nasdaq изпратиха седмицата на плюс

В петък водещите индекси отвъд Океана записаха ръстове от над 1%, след като опасенията от чужбина поотихнаха

23:27 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на Wall Street изпратиха петък с ръстове от над процент, възстановявайки се от резките спадове в началото на седмицата. Това се случва на фона на възстановяването на китайските акции и надеждите за намиране на решение за Гърция, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори с повишение от 1,21%, или с 211,79 пункта, до 17 760,41 пункта. Бенчмаркът изпраща седмицата с лек ръст от 0,17 на сто, но остава на червена територия за годината.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 излезе на плюс за годината, но не успя да удържи печалбите през седмицата, която изпрати без изменение. Само в петък обаче индексът отбеляза покачване от 1,23% до 2 076,62 пункта.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес и за седмицата е нагоре с 1,5% до 4 997,70 пункта, благодарение на биотехнологичните акции и на Apple. Акциите на технологичния гигант поскъпнаха с 3%, преодолявайки 2-процентния спад в четвъртък

Късно в четвъртък Гърция предостави нови предложения за реформи, които кредиторите оценяват. Парламентът в Атина също ще ги гласува. За по-късно тази вечер е насрочен конферентен разговор между председателя на Еврогрупата Йерум Диселблум, ЕЦБ, ЕК и МВФ.

Днес пък китайските акции поскъпнаха за втори пореден ден след масовите разпродажби в края на миналата и началото на тази седмица.

„Това беше седмица, в която всички се притесняваха за Гърция и Китай, но с приближаването на уикенда тези финансови главоболия не изглеждат толкова страшни“, коментира главният стратег в JPMorgan Funds Дейвид Кели.

Пазарът очакваше и речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Тя каза, че централната банка е готова да вдигне лихвите още тази година и че фундаментите са солидни за вземането на подобно решение.

Икономическите данни от САЩ, публикувани днес, показват ръст на запасите на компаниите от 0,8% през май. Данните надхвърлиха очакванията за най-бързия растеж от шест месеца насам.

Акциите на Gap поевтиняха с 0,53% до 37,58 долара. Компанията записа спад от процент на продажбите през юни. Очакванията бяха за понижение от само 0,5 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа кръжи около 2,4%, а при 2-годишните – около 0,65%. На пазарите на валути доларът изгуби малко над половин процент, а курсът на еврото спрямо долара приближи 1,11 долара.

На пазара на суровини контрактите върху суровия петрол с доставка през август изтриха 4 цента от стойността си до 52,74 долара за барел. Фючърсите върху златото с доставка през август поевтиняха с 1,30 долара до 1 157,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още