fallback

Оптимизъм завладя Wall Street*

Възстановяването на китайските акции и надеждите за намиране на решение на гръцката криза повлияха на настроението на инвеститорите

18:18 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на Wall Street стартират сесията в петък със силни ръстове. Това се случва на фона на възстановяването на китайските акции и надеждите за намиране на решение за Гърция, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отвори с ръст от 200 пункта, като до момента бележи повишение от 0,89%, или със 155,88 пункта, до 17 704,50 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза покачване от 1,06% до 2 073,11 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite за момента е нагоре с 1,29% до 4 986 пункта.

Късно в четвъртък Гърция предостави нови предложения за реформи, които кредиторите оценяват днес. Парламентът в Атина също ще ги гласува. За по-късно тази вечер е насрочен конферентен разговор между председателя на Еврогрупата Йерум Диселблум, ЕЦБ, ЕК и МВФ.

Днес пък китайските акции поскъпнаха за втори пореден ден след масовите разпродажби в края на миналата и началото на тази седмица.

„Това беше седмица, в която всички се притесняваха за Гърция и Китай, но с приближаването на уикенда тези финансови главоболия не изглеждат толкова страшни“, коментира главният стратег в JPMorgan Funds Дейвид Кели.

Пазарът ще очаква и речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, от която може да стане по-ясно кога централната банка ще пристъпи към вдигане на лихвите.

Икономическите данни от САЩ, публикувани днес, показват ръст на запасите на компаниите от 0,8% през май. Данните надхвърлиха очакванията за най-бързия растеж от шест месеца насам.

Акциите на Gap поевтиняват с 1,35% до 37,27 долара. Компанията записа спад от процент на продажбите през юни. Очакванията бяха за понижение от само 0,5 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа кръжи около 2,39%, а при 2-годишните – около 0,63%. На пазарите на валути доларът губи малко повече от 1%, като курсът на еврото спрямо долара приближава 1,12 долара.

На пазара на суровини контрактите върху суровия петрол с доставка през август изтриват 12 цента от стойността си до 52,66 долара за барел. Фючърсите върху златото с доставка през август поевтиняват с 10 цента до 1 159,10 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 18:10 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още