fallback

Започват ли да се изнервят големите пари?

Инвеститорите вече бягат далеч от спекулативните облигации, отчитат експерти

14:26 | 18.07.15 г. 5

На фона на перспективите за акциите, които стават все по-несигурни, вече има признаци, че големите пари започват да се изнервят, пише CNBC.

"Налице е знак, че на пазара се промъква повече страх. Това, което отчитаме, са повишени нива на индекси, които не са били повишени в миналото, така че виждаме хората да се преместват към по-сигурни активи", каза експертът по опциите Денис Давит от Harvest Volatility Advisors.

Един от индикаторите, които се открояват за Давит, е сравнението между доходността по корпоративните облигации и тази по държавните ценни книжа. Разликата нарасна значително, което означава, че инвеститорите вече търсят по-голяма възвръщаемост при рискованите, макар и все още е доста безопасни ДЦК.

"Виждаме движение далеч от спекулативните облигации", коментира експертът по опциите.

Освен това Денис Давит отбеляза, че индексът CBOE Volatility (VIX), смятан за най-добрият измерител на нагласата за риск на пазара, започна да расте. Toвa означава, че инвеститорите вече са готови да се застраховат повече от срив на S&P 500 и по този начин показват признаци на страх, каза той.

Въпреки това според Eрин Гибс, главен инвестиционен директор на S&P Capital IQ, показателите, които Давит разглежда, просто показват дългоочаквани признаци на нормалност.

Относно разликата между доходността по корпоративните и държавните облигации Гибс посочи пред CNBC, че "кредитният риск стана по-важен фактор през юни, какъвто е и сега, през юли. Но това са все още много ниски спредове в сравнение с последните три, пет и десет години, и сега просто се връщаме към по-нормален исторически обхват".

Въпреки че VIX скочи значително, той все още е под 20 пункта, което често се счита за историческата средна стойност.

"Налице е повишено количество на страх на пазарите, но това е така, защото оставаме на разстояние от тези невероятно ниски нива", каза главният инвестиционен директор на S&P Capital IQ Гибс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още