fallback

Щатските индекси спадат с около 1% в началото на сесията*

Не можем да игнорираме случващото се с Гърция, коментира анализатор

18:10 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на американския фондов пазар стартират сесията във вторник със спадове от около 1 процент. Инвеститорите следят развитието на ситуацията с Гърция и анализират последните макроикономически данни за икономиката на САЩ, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 е надолу с 0,88% до 2 050 пункта, като пада под 200-дневната си средна. Това се случва за пръв път от 20 октомври 2014 г. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,90% до 17 523,80 пункта, навлизайки на негативна територия за годината. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite губи 1,45% до момента до 4 919,37 пункта.

„Мисля, че се намираме в ситуация, в която чакаме нови новини“, коментира главният инвестиционен стратег в HPM Partners Бен Пейс. „Но не можем да игнорираме случващото се с Гърция.“

На икономическия фронт през май търговският дефицит на САЩ остана под прогнозите. Дефицитът по американската външна търговия нарасна с 2,9% до 41,9 млрд. долара през петия месец, оставайки под прогнозите за 42,7 млрд. долара. През април Министерството на търговията отчете ниво от 40,7 млрд. долара.

Инвеститорите очакват и протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, който ще бъде публикуван в сряда, за да разберат повече за намерението на централните банкери относно вдигането на лихвите.

Доходността по щатските облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, продължава да пада. Възвръщаемостта по 10-годишните облигации кръжи около 2,22%, а по 2-годишните – около 0,57 на сто.

Доларът поскъпва с 1% спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Еврото пък поевтинява до курс от 1,0915, което е най-ниското ниво от 2 юни насам.

На корпоративния фронт акциите на Carnival губят 1,13% от стойността си до 48,8 долара. Компанията получи разрешение от американското правителство за неограничени круизи до Куба, които може да започне да провежда най-рано догодина.

Пазарната оценка на PayPal като самостоятелна компания достигна 44 млрд. долара преди отделянето ѝ от eBay, което е планирано за по-късно този месец.

На пазарите на суровини цената на фючърсите върху суровия петрол се стабилизира след разпродажбите в понеделник, предизвикани от опасенията около Гърция и срива на китайския фондов пазар. Контрактите върху суровия петрол с доставка през август поевтиняват минимално със 7 цента до 52,46 долара за барел. Контрактите върху златото поевтиняват с 16,80 долара до 1 156,30 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 18 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още