fallback

Борсите в САЩ растат леко в началото на сесията*

Оставаме заложници на развитието около Гърция, коментира експерт

17:27 | 25.06.15 г.

Американските индекси отчитат леки покачвания в четвъртък, като пазарът остава фокусиран основно върху ситуацията около Гърция.

"Оставаме заложници на това, което се случва в Гърция", каза пред CNBC Арт Хогън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Преговорите между Атина и кредиторите удариха отново на камък в сряда, след като МВФ и ЕС отхвърлиха предложения от правителството план за по-меки реформи от изискваните. За да избегне неплатежоспособност по дълга на стойност 1,6 млрд. евро, Гърция се нуждае от допълнителна финансова помощ до края на този месец.

Инвеститорите също така държат под око икономическите данни от САЩ. Статистиката показа, че базисният индекс за разходите за лична консумация – основният измерител, разглеждан от Федералния резерв по отношение на инфлацията, е нараснал с 0,1% през май. Резултатът съвпадна с пазарните очаквания.

Измерен на годишна база, базисният индекс за разходите за лична консумация се повиши с 1,2%, също в унисон с очакванията.

Междувременно броят на американците, подали молби за помощи при безработица, се повиши през изминалата седмица в сравнение с предходния период от седем дни. Първоначалните молби за помощи за безработни в цялата страна отчетоха ниво от 271 хил. през седмицата, приключила на 20 юни, според данните на Министерството на труда. Резултатът за предходния период от седем дни пък бе ревизиран до 268 хил.

Това бе 16-ата поредна седмица, в която резултатът остана под прага от 300 хил., което обикновено се свързва с укрепване на трудовия пазар. Анализаторите очакваха индикаторът да нарасне до 273 хил. през седмицата.

Производственият индекс на Markit за САЩ спадна от 56 пункта през май до 54,6 през юни, отчитайки по-бавен темп на растеж в сектора на услугите.

Доходността по 10-годишните облигации на САЩ расте до 2,40% преди търга за 7-годишни книжа на стойност 29 млрд. долара, който ще се проведе по-късно днес.

В корпоративните новини BlackBerry обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 12 млн. долара. Книжата на компанията поевтиняват с 0,9%.

Производителят на превозни средства за отдих Winnebago и консултантската фирма Accenture оповестиха тримесечни печалби, които надминаха очакванията на анализаторите. Акциите на двете компании поскъпват съответно с 6,67 на сто и 2,22 на сто.

* Актуално към 17:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още