fallback

Опасенията за Гърция помрачиха настроението на Wall Street

Американските водещи индекси приключиха сесията в сряда със загуби

23:12 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските водещи индекси приключиха сесията в сряда със загуби, след като преговорите за решаването на гръцката дългова криза приключиха без успех.

S&P 500 се сви с 0,7%, или 15,62 пункта, до 2 122.41. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 178 пункта, или 1%, до 17 996,07, докато технологичният Nasdaq Composite приключи деня с 37,68 пункта по-малко, или 0,7%, до 5 122,41 пункта, губейки рекорда, постигнат във вторник.  

В началото на годината американската икономика отчита лек спад. Според правителствени данни от сряда брутният вътрешен продукт до март спада с 0,2 на сто на годишна база. При предишната оценка се очакваше спад от 0,7 на сто. Икономистите обаче очакваха тази корекция. Изключително студеното време и редица пристанищни стачки са натоварили икономиката през зимното тримесечие.

Новини имаше и от Европа. Според министъра на труда на Гърция Панос СкурлетисМеждународният валутен фонд е критикувал редица предложения на Атина за бюджетни икономии, които можело да доведат до рецесия. И преди това имаше съмнение, че предложенията ще намерят подкрепа и в гръцкия парламент.

"Мисля, че зад този спад се крие нещо повече от гръцката история", каза Питър Кардило, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital, цитиран от CNBC. Гърция е "просто извинение, но мисля, че истинският фактор са разпродажби в края на тримесечието от страна на институциите".

Куинск Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial, заяви, че инвеститори също така са загрижени за растежа на печалбите и възможността за повишение на краткосрочната лихва от страна на ФЕД още през септември.

Финансовите компоненти попаднаха под натиск, след като Deutsche Bank отмени препоръките си за купуване на акции на Goldman Sachs и Citigroup. Анализаторът Мат О'Конър счита, че скоро и двете банки няма да се радват на сериозен ръст на цената на акциите си. Книжата на Goldman се обезцениха с 2 на сто, тези на Citigroup загубиха 1,5 на сто.

Лидер в Dow е Apple с ръст от 0,91 на сто. По-рано новина на портала AppleInsider раздвижи пазара. Според медията новият iPhone след 2018 г. ще бъде снабден с гъвкав OLED дисплей. Най-важните доставчици на дисплеи на концерна от Купертино Samsung и LG вече работели над подобен екран, който се състои от супер тънки органични светлодиоди.

Акционерите на Netflix преглътнаха спад от 0,38 на сто до 678,61 долара за брой. Онлайн видео услугата възнамерява да осъществи сплит на акциите си. На 14-и юли акционерите ще получат по шест допълнителни акции за всяка сегашна своя. Междувременно стана ясно, че известният инвеститор активист Карл Айкан е продал всички свои акции в Netflix.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 06.09.22 г.
fallback