fallback

С низходяща тенденция започна сесията на Wall Street*

Буксуващите преговори с Гърция отново притесняват инвеститорите

18:44 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С низходяща тенденция започна днешната търговия на Wall Street на фона на буксуващите преговори с Гърция, предаде Bloomberg.

Атина трябва да погаси идната седмица голям кредит и може  да изпадне в неплатежоспособност, ако не се споразумее с кредиторите си за необходимите реформи в страната.

Промишленият индекс Dow Jones изгуби 67 пункта или 0,4 на  сто до равнище от 18 076 пункта.

По-широкообхватният индекс SP 500 е надолу с 0,21 на сто до 2 119,70 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се понижи с 10 пункта или също 0,2 на сто до 5150 пункта.

В началото на годината американската икономика отчита лек спад. Според правителствени данни от сряда брутният вътрешен продукт до март спада с 0,2 на сто на годишна база. При предишната оценка се очакваше спад от 0,7 на сто. Икономистите обаче очакваха тази корекция. Изключително студеното време и редица пристанищни стачки са натоварили икономиката през зимното тримесечие.

Новини имаше и от Европа. Според министъра на труда на Гърция Панос Скурлетис Международният валутен фонд е критикувал редица предложения на Атина за бюджетни икономии, които можело да доведат до рецесия. И преди това имаше съмнение, че предложенията ще намерят подкрепа и в гръцкия парламент.

Финансовите компоненти попаднаха под натиск, след като Deutsche Bank отмени препоръките си за купуване на акции на Goldman Sachs и Citigroup. Анализаторът Мат О'Конър счита, че скоро и двете банки няма да се радват на сериозен ръст на цената на акциите си. Книжата на Goldman и на Citigroup загубиха по 1 на сто.

Лидер в Dow е Apple с ръст от 2,14 на сто. По-рано новина на портала AppleInsider раздвижи пазара. Според медията новият iPhone след 2018 г. ще бъде снабден с гъвкав OLED дисплей. Най-важните доставчици на дисплеи на концерна от Купертино Samsung и LG вече работели над подобен екран, който се състои от супер тънки органични светлодиоди.

Акционерите на Netflix се зарадваха на ръст от 2,26 на сто. Онлайн видео услугата възнамерява да осъществи сплит на акциите си. На 14-и юли акционерите ще получат по шест допълнителни акции за всяка сегашна своя. Междувременно стана ясно, че известният инвеститор активист Карл Айкан е продал всички свои акции в Netflix.

Книжата на Ford поскъпнаха с почти 2 на сто. Вторият по големина американски автомобилен производител възнамерява да произвежда автономни коли.

За сметка на това акциите на Monsanto се свиха с 3,32 на сто, след като агрохимичният концерн публикува финансовите си резултати. Във вторник стана ясно, че Sygenta AG повторно отхвърля офертата за придобиване на американците. 

Цената на петрола в Ню Йорк леко се понижи в началото на  сесията при предпазлива търговия преди публикуването на седмичните данни за американския петролен резерв и преговорите по иранската ядрена програма, които могат да доведат до  възобновяването на петролния износ на Иран.  Американският лек суров петрол с доставка през август  поевтиня с 34 цента до 60,67 долара за барел на Нюйоркската търговска борса. Bloomberg News предвижда спад на резервите с 2 милиона барела през седмицата, приключила на 19 юни. 

*Актуално към 18,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 08.09.22 г.
fallback