fallback

Щатските индекси започват сесията с леки изменения*

Пазарът се фокусира върху данните от САЩ и събитията около Гърция

17:40 | 23.06.15 г.
Автор - снимка
Създател

Американските индекси отчитат леки изменения във вторник, като инвеститорите наблюдават данните с надежда за по-нататъшни признаци на подобряване на икономиката и остават оптимисти относно сделката за Гърция.

"Вярвам, че Гърция и новините от Европа ще диктуват събитията днес", каза пред CNBC Ник Райх, главен изпълнителен директор на Earnings Scout. "Не се заблуждавайте. Aко няма споразумение, Гърция е на ръба на катастрофа".

По-рано през деня очакванията за разрешаване на дълговата криза в Гърция изпратиха японския индекс Nikkei 225 на 15-годишен връх и подкрепиха европейските акции.

Гръцкото правителство, което се противопоставя на строгите икономии, представи нови предложения, подхранвайки надеждите, че Атина ще бъде в състояние да си осигури средства чрез сделка с международните кредитори. Споразумението може да предотврати фалит и излизане на Гърция от еврозоната, което има потенциал да дестабилизира световните пазари.

Данните от САЩ показаха, че продажбите на дълготрайни стоки през май са спаднали с 1,8%, което надхвърли очакванията. Изключвайки транспорта, цифрата нарасна с 0,5 на сто. Основният индикатор за поръчките на дълготрайни стоки без въздухоплавателните средства се повиши с 0,4 на сто спрямо спада с 0,3 на сто през април.

"Има икономическо възстановяване, но е много смесено и крехко", каза Райх. "Очакваме, че растежът ще се вдигне през второто тримесечие, но не толкова, колкото през същото тримесечие на миналата година. Данните за стоките за дълготрайна употреба за мен продължават да подкрепят това".

Междувременно индексът на цените на жилищните имоти на FHFA показа увеличение с 0,3% през април.

"Като се има предвид силата на долара и повишаването на доходността тази сутрин силата на капиталовите пазари е впечатляваща", каза Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital.

Доходността по 10-годишните американски облигации достига 2,42%, докато доларът добавя почти един процент спрямо основните световни валути. Еврото спада под 1,12, докато йената отслабва до 124 спрямо долара.

В Съединените щати признаците за икономическото възстановяване бяха охладени след слабото първо тримесечие, което отложи очакванията за покачване на лихвите поне за септември. Данните от понеделник показаха, че продажбите на съществуващи жилища са скочили с 5,1% през май до 5,5-годишен максимум

На корпоративния фронт производителят на мобилни устройства BlackBerry отчете спад на приходите, но маржът на печалбата надхвърли очакванията. Книжата на дружеството поевтиняват с 2,3 на сто.

Оценката на AT&T бе повишена с една степен от Barclays, като акциите на телекомуникационната компания поскъпват с 3,05 на сто.

* Актуално към 17:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още