IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ прехвърлят 250 единици тежко оръжие в България и още 5 страни от региона*

Шестте държави са се съгласили да приемат военното оборудване, съобщи американският министър на отбраната Аштън Картър

17:23 | 23.06.15 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Картър по време на пресконференцията си в Талин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Картър по време на пресконференцията си в Талин. Снимка: Ройтерс

Съединените американски щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, заяви днес в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс. Целта на мерките е да бъдат успокоени съюзниците в НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки.

Картър заяви, че трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

След като Русия анексира Крим от Украйна преди повече от година, лидерите на НАТО решиха да засилят упражненията и ротацията на военните сили чрез съюзниците в НАТО в Източна Европа, както и да струпат въоръжение там, което да се използва в случай на спешност.  

САЩ официално не разкриват къде в Европа ще бъде съхранявано оборудването, но новините за тези планове предизвикаха гневна реакция от страна на Москва в навечерието на визитата на Картър в Европа тази седмица. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената  война.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този  "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия.

По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона. Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Американските власти твърдят, че случаят с Украйна е показал ясно, че е важно НАТО да бъде в състояние да се противопостави на "хибридна война", на натиск от неидентифицирани войници, на пропаганда и икономически натиск, които според Запада е използвала Русия.

Американският министър на отбраната каза още пред колегите  си от трите балтийски страни, че Съединените щати ще работят с натовския киберцентър в Естония, за да помогнат на съюзниците да разработят отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки. 

Междувременно българският министър на отбраната Николай Ненчев коментира, че към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. Ненчев се е срещал с американския посланик у нас Марси Рийс, която го е информирала за намеренията на САЩ, но не е дала подробности за броя и вида на техниката.

* Актуализирано с изказването на българския военен министър Николай Ненчев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"България в момента е като жаба, сложена в тенджера с вряща вода. Ако една крастава жаба я сложиш в тенджера с вода и я поставиш на един котлон, на който бавно повишаваш температурата, тя ще кряка и най-накрая ще умре, без да разбере."Б.Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Каква желязна завеса човеко!!??? Тия готвят ВОЙНА ! Тук ще стане АД! Няма заплаха, готвят АГРЕСИЯ и то мащабна. Руснаците вече заявиха че просто няма да имат избор освен да ударят там от където ще се стреля по тях! Т.е и по нас. Американците не искат война на тяхна земя и си купиха бойно поле в Източна Европа! Запада се надява така да минимизира щетите по техните земи. Сигурно цинично обсъждат: "Голяма работа че низшите източно европейци ще горят живи! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Не искам също и да ми плащат дълговете до живот, както и техните деца, и техните деца, и техните деца, както правят другарите от САШШ. Живеят един "живот назаем", който все някога ще трябва да бъде платен. Това трябва да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 9 години
За съжаление САЩ издига нова желязна завеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 10
Nikola666
преди 9 години
Покрай тях спасяваме и дупетата на собствените си деца. Ти може и да искаш децата ти да маршируват на манифестации и да скандират "Да живее Путин", но аз не искам.И тези 250 БМ са нищо. Трябват истински военни бази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
За да спасяме дупетата на бойко? пеевски? местан? и други по-дребни мутрички?Не мерси, аз такива дългове нямам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 15
Nikola666
преди 9 години
Не съм американофил, но е дълг на всеки цивилизован човек да се опълчи срещу мръсните руски агресори. И техните помагачи в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
Hammer
преди 9 години
Именно! Преди да се вземат подобни решения не би ли трябвало поне да се направят няколко допитвания до обществото? Аз до момента не съм видял нито една статистика показваща, че повечето българи са съгласни да приемат американско въоръжение. Абсолютно безгласна колония сме и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 9 години
Ооо колеги как е, здраво живо. Кат каам аз, че Сашш са *** Инвесторите ми деактивираха 11 акаунта. Еееми айде честита окупация и 250 танка като бонус. Айде пък като стане патакламата, да не кажете оня дет псуваше тука не беше прав, айде наслука...... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Дааа, нямало правила за излизане от ЕС или ЕЗ!Що така?Ами щото ЕС е държавата!Ако и ставащото у нас не е потвърждение на това, че ние не сме държава по закон! А НС и правителство са за камуфлаж! Те са едни говорители! Нищо друго!Ей, дето викат хората, това, което сам си направиш, и най-големият ти враг не може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още