IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ прехвърлят 250 единици тежко оръжие в България и още 5 страни от региона*

Шестте държави са се съгласили да приемат военното оборудване, съобщи американският министър на отбраната Аштън Картър

17:23 | 23.06.15 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Картър по време на пресконференцията си в Талин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Картър по време на пресконференцията си в Талин. Снимка: Ройтерс

Съединените американски щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, заяви днес в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс. Целта на мерките е да бъдат успокоени съюзниците в НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки.

Картър заяви, че трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

След като Русия анексира Крим от Украйна преди повече от година, лидерите на НАТО решиха да засилят упражненията и ротацията на военните сили чрез съюзниците в НАТО в Източна Европа, както и да струпат въоръжение там, което да се използва в случай на спешност.  

САЩ официално не разкриват къде в Европа ще бъде съхранявано оборудването, но новините за тези планове предизвикаха гневна реакция от страна на Москва в навечерието на визитата на Картър в Европа тази седмица. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената  война.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този  "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия.

По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона. Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Американските власти твърдят, че случаят с Украйна е показал ясно, че е важно НАТО да бъде в състояние да се противопостави на "хибридна война", на натиск от неидентифицирани войници, на пропаганда и икономически натиск, които според Запада е използвала Русия.

Американският министър на отбраната каза още пред колегите  си от трите балтийски страни, че Съединените щати ще работят с натовския киберцентър в Естония, за да помогнат на съюзниците да разработят отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки. 

Междувременно българският министър на отбраната Николай Ненчев коментира, че към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. Ненчев се е срещал с американския посланик у нас Марси Рийс, която го е информирала за намеренията на САЩ, но не е дала подробности за броя и вида на техниката.

* Актуализирано с изказването на българския военен министър Николай Ненчев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

40
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Или както казваше покойният Петър Младенов:"По-добре да дойдат танковете!" Оообаче, така и не дочакахме руските, но пък дочакахме американските... Хахаха....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 9 години
Айде ,бе човек ...троловете ме нарочиха за тебе , добре си дошъл !!!----------------------------------------------------------------------------------------------е то на мене ми писна да се регистрирам х 100 пъти, нищо мога да потвърдя пред троловете, че сме две различни персони :))Не знам кво да ви кажа другари, освен да напускате родината друг начин не виждам и след като няма оправия и си праат квот си искат ше останат само 20 *** и 30 пенсионера там и ше треа тях да ги обучават как се кара Абрамса ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
German politician and former finance minister Oskar Lafontaine has some harsh language message for US:"*** the US-Imperialism" - US-"Verteidigungs-" also -Kriegsminister in BerlinDer US-Kriegsminister ruft die Europ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Министрите на отбраната и външните работи внесоха проект за придобиване на съвременни изтребители От средата на следващата година защитата на българското небе ще бъде поета от натовски изтребители, най-вероятно гръцки."Да се чуди човек защо изобщо са ни министри!? Нито някой ги пита за нещо нито армия имаме!? :))))) Чужди армии спокойно ще ни кръстосват. Но пък си имаме министри за парлама! Да не вземе плебса да се усети че държавата не му принадлежи. Държава пред фалит ще охранява преуспяваща България! смяяяях! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Министрите на отбраната и външните работи внесоха проект за придобиване на съвременни изтребители От средата на следващата година защитата на българското небе ще бъде поета от натовски изтребители, най-вероятно гръцки."Да се чуди човек защо изобщо са ни министри!? Нито някой ги пита за нещо нито армия имаме!? :))))) Чужди армии спокойно ще ни кръстосват. Но пък си имаме министри за парлама! Да не вземе плебса да се усети че държавата не му принадлежи. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Разбира се че подлежат! В НАТО са и те ! Или ТЕ са нещо по висше? Не сме ли равноправни съюзници? Още повече че тази територия е наша а не на САЩ! Или мислиш че ако решим без запитване можем да разполагаме войски в САЩ щото сме НАТО и тези неща не подлежат на обсъждане? Ако наш министър направи такова изявление а нашия посланик просто привика техния министър да го уведоми ще го зашлевят на момента ! Че и президентина ни тук шамари би ял от посланичката на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
САЩ американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от АП."България се съгласи да приеме наша военна техника"Още не са питали официално и знаят отговора. Всъщност само ще ни уведомят! Думата "запитване" не е подходяща. Обзалагам се че са познали отговора! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Изобщо няма да ги питат, ние сме в НАТО и такива неща не подлежат на обсъждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Дори не са отправяли официално предложение и правят изявления!!!!!!!!!!!! Е още има ли наивници които да мислят че сме съюзници а не подчинена държава? Колония. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Министър Ненчев: Посланикът на САЩ не ми предостави информация за броя и вида на техниката, която смятат да разполагат у нас"23 юни, 18:29 Днес имах среща с посланика на САЩ Н. Пр. Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал."Да се обзаложим че техниката ще е на път когато отправят предложение и ....отговора ще е "ДА"! "Пускате ли танковете или ДА!?" Амииии мън мън "да" ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още