fallback

САЩ прехвърлят 250 единици тежко оръжие в България и още 5 страни от региона*

Шестте държави са се съгласили да приемат военното оборудване, съобщи американският министър на отбраната Аштън Картър

17:23 | 23.06.15 г. 40
Автор - снимка
Създател

Съединените американски щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, заяви днес в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс. Целта на мерките е да бъдат успокоени съюзниците в НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки.

Картър заяви, че трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

След като Русия анексира Крим от Украйна преди повече от година, лидерите на НАТО решиха да засилят упражненията и ротацията на военните сили чрез съюзниците в НАТО в Източна Европа, както и да струпат въоръжение там, което да се използва в случай на спешност.  

САЩ официално не разкриват къде в Европа ще бъде съхранявано оборудването, но новините за тези планове предизвикаха гневна реакция от страна на Москва в навечерието на визитата на Картър в Европа тази седмица. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената  война.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този  "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия.

По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона. Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Американските власти твърдят, че случаят с Украйна е показал ясно, че е важно НАТО да бъде в състояние да се противопостави на "хибридна война", на натиск от неидентифицирани войници, на пропаганда и икономически натиск, които според Запада е използвала Русия.

Американският министър на отбраната каза още пред колегите  си от трите балтийски страни, че Съединените щати ще работят с натовския киберцентър в Естония, за да помогнат на съюзниците да разработят отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки. 

Междувременно българският министър на отбраната Николай Ненчев коментира, че към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. Ненчев се е срещал с американския посланик у нас Марси Рийс, която го е информирала за намеренията на САЩ, но не е дала подробности за броя и вида на техниката.

* Актуализирано с изказването на българския военен министър Николай Ненчев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още