fallback

Американските акции поскъпват след икономическите данни*

Доларът продължава да поевтинява, след като в сряда Федералният резерв очаквано не вдигна лихвените проценти

18:10 | 18.06.15 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси отвъд Океана стартират сесията в четвъртък с ръстове. Инвеститорите се фокусираха върху икономическите данни, които излязоха след срещата на Федералния резерв на САЩ в сряда, и очакват развръзката около Гърция, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,89% до 18 096,06 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбелязва ръст от 0,89% до 2 119,03 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite скача с 1,23% до 5 127,08 пункта.

В сряда очаквано Фед запази основния лихвен процент без промяна. Данните от деня показват инфлация от 0,4% през май. Това е най-големият ръст от повече от две години, след като горивата поскъпнаха.

Седмичните молби за помощи при безработица са 267 хил., като спадат с повече от очакваното. Индексите за бизнес активността на The Conference Board за май и на Фед във Филаделфия за юни също бяха публикувани. Данните са повече от положителни в сравнение с прогнозите.

„Цифри като тези вдъхват увереност на инвеститорите“, смята анализаторът в Strategic Wealth Partners Дерек Габриелсен. „В края на краищата молбите за помощи при безработица свидетелстват за силата на трудовия пазар.“

Финансовите министри от еврозоната се събраха в Люксембург днес, за да дискутират напредъка по гръцкия проблем, но сделка между Атина и кредиторите й едва ли ще има.

Акциите на Oracle поевтиняват с 8,4% до 41,17 долара за брой. Компанията обяви, че очаква по-слаба печалба за текущото тримесечие.

Книжата на пионера в сферата на преносимите устройства за измерване на физическите показатели на тялото Fitbit се изстрелват с 47,6% до 29,52 долара за брой. Компанията може да осъществи петото най-голямо първично публично предлагане тази година, което да я оцени на 3,7 млрд. долара.

Apple генерира значителни печалби от Apple Watch, писа Ройтерс по-рано днес. За момента книжата на технологичния гигант са нагоре с 0,75% до 128,25 долара.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши след публикуваните днес икономически данни. Тя достига 2,34%, след като по-рано бе под 2,3 на сто. Доходността по 2-годишните ДЦК приближава 0,65% от 0,64% по-рано.

Доларът поевтиня спрямо другите водещи световни валути след решението на Фед. Курсът на еврото е над 1,13 долара и 122,7 йени за долар.

На пазара на суровини контрактите върху суровия петрол с доставка през юли прибавят 7 цента към цената си до 59,99 долара за барел. Фючърсите върху златото с доставка през август печелят 25,20 долара до 1 202 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:57 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още