fallback

Wall Street успя да задържи лекия ръст

Федералният резерв на САЩ запази основния лихвен процент на досегашното равнище и не изненада инвеститорите

23:10 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Борсовата търговия в Ню Йорк приключи сесията в сряда с леки ръстове. Спорът между Гърция и кредиторите ѝ за решаването на дълговия проблем очевидно повече не е важна тема за американските борси.  Федералният резерв на САЩ запази основния лихвен процент на досегашното равнище от 0-0,25 процента, като заяви, че през първото тримесечие темповете на икономическия растеж в страната не са се изменили, а през последните месеци са бил умерени.

Фед обаче заяви, че е напът да увеличи лихвата на два пъти до края на годината, предава MarketWatch.

По-рано днес Гърция успя да продаде тримесечни съкровищни бонове (T-bills) за 1,3 млрд. евро, за да рефинансира предстоящ в близките дни падеж на стар краткосрочен вътрешен дълг. Това е добър тест за способността на правителство в Атина да набере средства в условията на блокирани преговори с международните кредитори и при наличието на сериозна ликвидна парична криза благодарение на местни купувачи, което все още успява да запълни дупката, отворена от чуждите инвеститори, отказващи да рефинансират притежаваните от тях гръцки краткосрочни облигации. Гръцката агенция за управление на дълга (PDMA) успя да продаде тримесечни книжа за 1,3 млрд. евро при средна доходност от 2,70% - без промяна спрямо доходността, постигната при предходния аналогичен аукцион, проведен по-рано този месец (на 10-и юни). 

Евентуален провал на гръцките лидери и кредиторите на страната да постигнат спасително споразумение би довел до излизане на страната от еврозоната и дори от ЕС, заяви също днес гръцката централна банка. В изявление за паричната политика в периода 2014-2015 г. банката заявява: "Постигането на ново споразумение с нашите партньори е от най-голямо значение за отблъскването на непосредствените заплахи за икономиката".

Промишленият индекс Dow Jones нарасна с 85 пункта, или с 0,5 на сто, до 17 989 пункта. По-широкообхватният индекс Standard and Poors 500 се повиши с 10 пункта, или с 0,5 на сто, до 2106 пункта, а индексът на  високотехнологичните дружества Nasdaq прибави 23 пункта, или 0,5 на сто, до 5078 пункта.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поскъпна днес малко след откриването на официалната сесия на Нюйоркската  търговска борса с 1,14 долара до 61,11 долара за барел. Една от  причините за повишаването на котировките на черното злато са  очакванията за спад на запасите на САЩ.

Фурор предизвиква едно придобиване. Производителят на ботокс Allergan възнамерява в бъдеще да се бори не само срещу бръчките, но и срещу двойните брадички. За тази цел Allergan придобива Kythera Pharmaceuticals за 2,1 млрд. долара. Цената на покупката от 75 долара за акция е с 24 на сто над цената на затваряне във вторник. С ръст на курса от 22,05 на сто до 74,15 долара сега котировката на Kythera се доближава до предложението. Същевременно книжата на Allergan поскъпват с 0,7 на сто.

Очаква се днес пазарът да преработи и други корпоративни данни. След края на сесията във вторник Adobe представи своите финансови резултати за първото тримесечие. Печалбата на акция се покачва до 48 цента спрямо 37 цента на акция преди година.  Компанията обаче представи разочароваща прогноза за второто тримесечие. Акциите се обезцениха с 0,3 на сто.

Преди началото на сесията своите резултати представи и FedEx. Те обаче не се приеха добре на пазара и курсът се понижи с 2,54 на сто. За трите месеца, приключили на 31 май, FedEx отчете загуба от 895 млн. долара, или 3,16 долара на акция, в сравнение с печалбата от 780 млн. долара, или 2,62 долара на акция, година по-рано.

След края на днешната сесия резултатите си за четвъртото си фискално тримесечие ще представи и Oracle.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още